Supraveghere Video. Legislatie si unde NU ai voie sa pui camere

In ziua de astazi protectia este la fel de importanta ca si in trecut cu diferenta ca astazi tehnologia ne permite sa monitorizam si/sau sa actionam in cazul diferitelor evenimente. In functie de eveniment poti interveni direct sau indirect, sistemul poate trimite mesaj catre o echipa de interventie sau, la alegere, poate actiona alte sisteme sau iti poate da mail.

Supravegherea video si control accesul (despre care vorbim in alt articol) sunt printre cele mai folosite solutii de protectie. Avantajele sunt ca pot fi verificate si comandate de la distanta cu ajutorul internetului atat in tmp real cat si ulterior.

Conform legislatiei in vigoare camerele instalate dupa 2008 trebuiesc declarate. In caz de solicitare, din partea politiei de exemplu, trebuie sa le furnizati inregistrarile respective. Inregistrari care pot fi folosite pentru prinderea sau urmarirea hotilor sau a unor masini suspecte.

GDPR

Prelucrarea datelor din inregistrari intra sub GDPR. Este interzisă prelucrarea datelor care dezvăluie originea rasială sau etnică, viața sau orientarea sexuală, opțiunile politice, confesiunea religioasă sau convingerile filozofice, apartenența la sindicate și prelucrarea de date genetice sau biometrice privind identificarea unică a unei persoane fizice.

Datele cu caracter personal sunt orice informații care fac ca o persoană fizică să fie poată fi recunoscută, direct sau indirect, prin intermediul unui element de identificare: nume complet, un număr de identificare (codul numeric personal, numărul și seria cărții de identitate, numărul pașaportului etc.), adresa, numărul mașinii, un identificator online (adresa de protocol de Internet, cunoscută drept IP), o imagine etc.

Unde NU ai voie sa pui camere

Avand in vedere ca la noi legislatia se schimba mai des decat ciorapii cel mai bine este sa intrebi organul daca este ok sa pui camere unde ai nevoie si ulterior sa le declari.

Supravegherea video este permisă numai în urmatoarele cazuri (conform celor de la tettu):

  • pentru prevenirea si combaterea savarsirii infracțiunilor
  • pentru supravegherea traficului rutier si constatarea incalcarii regulilor de circulatie rutiera
  • pentru asigurarea pazei si protectiei persoanelor, bunurilor si valorilor, a imobilelor si a instalatiilor de utilitate publica, precum si a imprejmuirilor afectate acestora
  • pentru indeplinirea unor masuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publica
  • pentru realizarea unor interese legitime, cu conditia sa nu se prejudicieze drepturile si libertatile fundamentale sau interesul persoanelor vizate

Tipuri de camere video de supraveghere

In piata sunt mai multe tipuri de camere de supraveghere. Cele doua mari categorii sunt de interior si de exterior, dar si acestea se impart la randul lor in mai multe tipuri dupa diverse criterii (rezolutie, marime, forma, utilitate, etc.)

Iata cateva modele de camere video de supraveghere

camera de supraveghere wireless
camera de supraveghere wireless
camere video de supravechere
camere video de supravechere
camere de supravechere
camere de supravechere
camera-supraveghere-dome-metalica-28-mm
camera-supraveghere-dome-metalica-28-mm
camera-supraveghere-de-exterior
camera-supraveghere-de-exterior
camere de supravechere
camere de supravechere

Cateva firme de unde poti cumpara sau testa camere de supraveghere video.