Seminee

Semineul este un dispozitiv folosit pentru incalzit si amenajar locuinte alimentat cu diversi combustibili solizi sau lichizi. Poate fi construit sau montat in diverse locuri de incalzit ca locuinte, sali de asteptare, etc, si poate necesita racordarea la un cos de fum.

Doritorii pot alege un semineu in faza de construire a casei sau dupa finalizare, cum este cazul apartamentelor de bloc. De obicei in alegerea unui semineu factorii decisivi sunt aspectul si combustibilul. Semineele de interior sunt folosite pentru incalzitul locuintei, iar semineele de exterior se folosesc, cel mai des, pentru gatit.

Semineul de exterior nu doar ca te dezmorteste in zilele racoroase, dar poate fi un multifunctional. In gospodariile in care se gateste mult in curte acesta poate fi complex si poate cuprinde functionalitati ca: gratar, cuptor pentru pizza, blat de lucru, etc. Pentru mai multe detalii intra aici sa vezi cum arata un semineu multifunctional.

In functie de tipul de exploatare si combustibilul folosit avem mai multe tipuri de seminee: In functie de marime am vazut pe piata din Romania seminee de la 5kw la 500kw.

 • Seminee pe lemne
 • Seminee electrice
 • Seminee pe gaz
 • Seminee pe peleti
 • Bioseminee
 • Seminee tip centrala termica

Semineele electrice au dimensiuni mai mici, nu necesita cos de fum si pot fi actionate cu ajutorul unei telecomenzi. Poate avea afisaj 3D in schimb suprafata incalzita este destul de mica.

La semineele pe gaz (GPL) arderea se face cu foc si sunt preferate pentru ca spre deosebire de semineele pe lemne deranjul si mizeria sunt eliminate. In schimb apare riscul scurgerilor de gaze. Are nevoie de o evacuare mica, rotunda ca a unei centrale de apartament. De asemenea sunt preferate pentru ca se folosesc usor si nu necesita curatare.

Este cea mai populara solutie pentru proprietarii de apartamente. Spatiul necesar este relativ mic, nu necesita curatare si este eficient.

semineu-modern-din-lemn
Semineu modern din lemn

Semineele tip centrala termica au aspectul unui semineu pe lemne. Se pot racorda la sistemul de incalzire existent sau la calorifere. Un astfel de semineu de calitate poate fi realizat din otel masiv cu grosime de 5mm, placat la interior cu samota (este o caramida refractara care rezista la temperaturi ridicate). Poate cantari cateva sute de kg, 200-400kg, randamentul termic ajunge pana la 85% si temperatura de evacuare nu depaseste 270 de grade celsius.

Semineele pe lemne se folosesc pentru incalzirea locuintelor cu ajutorul unui focar inchis sau deschis. In afara de incalzire se folosesc si ca decor pentru a vrea o ambianta placuta. Montat corect poate avea un randament bun si poate fi folosit pentru incalzirea intregii locuinte prin distributia aerului cald in toate camerele.

Semineele clasice, cele pe lemn sunt singurele care necesita curatare. Este de preferat ca aceasta sa fie facuta anual. La noi este si o traditie in care o data pe an vine cosarul.

Bioseminee

Biosemineele nu necesita cos de fum, deoarece nu emana fum si miros. Au flacara adevarata ce functioneaza pe baza de bioetanol. Semineul de decor ofera o atmosfera imbunatatita la costuri mult mai mici. Orientativ un comerciant vinde bioetanol la pretul de 180 lei pentru 12 litri. Acesta se pune in recipient si se aprinde.

seminee ieftine pe lemne
seminee ieftine pe lemne

Seminee pe peleti

Semineele pe peleti sunt moderne si usor de utilizat. Nu au nevoie de cos de fum, iar intretinerea este minima. Peletii sunt busteni fara scoarta macinati, uscati si comprimati. Peletii sunt combustibil regenerabil, in general, mai ieftin decat combustibilii lichizi. Un aspect foarte important este ca peletii absorb umezeala, ei trebuie depozitati corespunzator pentru ca pot afecta functionarea semineului (sobei).

Avantajele semineelor pe peleti sunt ca poti seta tempetaruta pe care o doresti (controlul temperaturii), poti seta sa porneasca automat sau la o anumita temperatura (cu ajutorul unui termostat), poate avea sistem motorizat de alimentare cu peleti, este eficienta. Un sac de peleti poate incalzi o camera de 100mp aproape o zi intreaga. Are autonomie mare, poate fi incarcat o data la cateva zile.

Dezavantaje sobe cu peleti.Se stie ca sobele cu peleti sunt zgomotoase. Un alt dezavantaj este dependenta de electricitate, adica nu functioneaza fara curent. O solutie este sa ii pui un UPS. Complexitatea este un alt dezavantaj, componentele in miscare si numarul mai mare de piese fata de un semineu pe lemne. Gradul de confort este ceva mai mic (fata de sobele cu lemne) pentru ca nu radiaza caldura. Multora le place sa-si traga un scaun in fata semineului sa citeasca o carte la caldura.

Seminee rustice pe colt
Seminee rustice pe colt

Focarul

Focarul este partea activa a semineului. In functie de tipul de focar se alege semineul. O sa vedeti diferite denumiri de focare. Focar semineu electric, focar semineu pe lemne, etc. De exemplu focarul semineu pe gaz inseamna ca acel semineu poate fi alimentat cu combustibil de tip GPL.

Semineu cu focar inchis vs semineu cu focar deschis

Diferenta dintre cele doua este ca semineul deschis este cel clasic in care putem vedea flacarile si focul este deschis, adica nu este inchis intrun perete de sticla sau alt tip.

Focarele sunt si ele, in functie de constructie, de mai multe tipuri:

 • Focare cu geam drept
 • Focare cu geam rotund
 • Focare cu 3 geamuri
 • Focare cu geam lateral
 • Focare cu geam prismatic
 • Focare cu fata dubla

Semineul cu focar deschis are cateva dezavantaje destul de importante de care trebuie tinut cont. Sa vedem care sunt acestea:

 • consuma mai mare de combustibil
 • poate face mizerie din cauza cenusei care intra in incapere
 • poate itnra fum in camera
 • trebuie supravegheat

Semineul cu focar deschis pe lemne va consuma de 3-4 ori mai multe lemne datorita tirajului de aer mai mare.

In schimb Semineul cu focar inchis are o suprafata de transfer care permite trecerea caldurii uniform si controlat. Consumul de combustibil este mai mic si siguranta in exploatare este mai mare. Scade riscul de incendiu si nevoia de supraveghere.

Focare simple sau cu dubla combustie

Focarele cu dubla combustie sunt etanje si au arderea completa. Randamentul este mare si emisia de CO2 minima pe cosul de fum. Acestea se conecteaza la exterior pentru a consuma oxigenul de afara. Temperatura in corpul focarului cu dubla combustie depaseste 600 de grade.

Pot fi din fonta sau otel, unele au garantie de 5-10 ani si puterea de incalzire este in kw ca la alte surse de incalzire.

semineu pe colt
semineu pe colt

Cosul de fum

De multe ori cosul de fum se construieste inainte. Cand stabiliti diametrul cosului de fum trebuie sa aveti in evidenta lungimea cosului, partea de la focar pana la exterior. Se recomanda un diametru mediu de 200mm pentru a nu exista probleme de conectare sau tiraj. Cosul de fum nu trebuie sa depaseasca coama casei in orice conditii. Pentru a te asigura ca alegerea facuta este una buna poti cere consultanta celor de la seminee-expert.

Atentie la materialele pentru finisaje. Daca nu sunt rezistente termic se vor prelinge pe semineu si le vei culege de pe podea sau daca sunt inflamabile vor produce inca o flacara in incapere, lucru nedorit.

Sa vedem o serie de poze seminee moderne si pe colt.

Modele de seminee

semineu rustic cu focar
Semineu rustic cu focar
seminee-moderne
seminee-moderne
semineu de colt rustic
semineu de colt rustic
semineu-pe-mijloc-cu-focar-si-polita
Semineu pe mijloc cu focar si polita
semineu mic rotund
semineu mic rotund

Seminee metalice

seminee metalice
seminee metalice
semineu metalic modern
semineu metalic modern
semineu metalic sandra
semineu metalic sandra
Semineu metalic pe lemne
Semineu metalic pe lemne
semineu din tabla otel pe lemne si carbune
semineu din tabla otel pe lemne si carbune
semineu central cu geam transparent
semineu central cu geam transparent

Semineele se vand de obicei fara finisaje. Noi incercam sa va aratam atat seminee cat si ide de amenajare. Daca mergeti in magazin sa faceti cumparatrile, in functie de utilitate pe majoritatea le veti gasi ca cea de mai jos, urmand ca voi sa alegeti finisajele dupa plac. Nu uitati ca in unele cazuri finisajele trebuie sa fie rezistente la temperaturi ridicate.

Focarul din fonta si focarul din otel cu samota

La semineul cu focar de fonta caldura este degajata la scurt timp dupa aprinderea focului si nu necesita investitii suplimentare dupa achizitionare.

Focarele din otel cu samota au admisie a aerului din exterior pentru eficientizarea arderii si consum de oxigen redus din incapere. Teoretic samota se schimba o data la 4-5 ani. Focarele din samota au un consum de lemn foarte redus si dezvolta fenomenul de postcombustie sau gazeificare.

semineu pe gaz
semineu pe gaz
focar semineu fonta 11kw
focar semineu fonta 11kw
focar samota semineu
focar samota semineu

Seminee de teracota

Semineu teracota Casandra
Semineu teracota Casandra
soba de teracota de colt
soba de teracota de colt
Modele soba teracota
Modele soba teracota

Firme constructii seminee. Nu sunt neaparat cele mai bune firme in ordinea asta, dar unele sunt de peste 15 ani pe piata din Romania. Poate fi un inceput pentru cine doreste sa achizitioneze o un semineu sau are nevoie de consultanta.

Concluzie

Un semineu poate fi o solutie pentru incalzirea locuintei, dar si un mobilier de decor elegant.

Nu va recomand sa executati singur proiectele complexe care includ cos de evacuare si alte accesorii pentru ca puteti scapa din vedere aspecte tehnice importante, precum diametrul sau inaltimea cosului, si in final costurile pot fi mai mari.

 

Citeste si alte articole

 

Da-i share sa vada si prietenii tai !