Protectia locuintei

Protectia casei este importanta. Acasa avem toate bunurile de valoare, obiecte sentimentale, amintiri si alte lucruri. Toate trebuiesc protejate cel mai mult cand nu suntem acasa. Cele mai cautate bunuri sunt bani, aur si bunuri mici care pot fi valorificate imediat, de preferat cat mai mult.

In secolul 19 nu puteai face prea multe pentru protectia casei. Daca stateai la curte puteai cel mult sa “angajezi” un caine. Inainte de aparitia telefoanelor mobile pana chemai militia hotii mai spargeau o casa.

Astazi avem sisteme de control automate cu actiune imediata la distanta care ne pot proteja si atunci cand nu suntem acasa. Sa vedem care sunt cele mai dese pericole de care ne putem proteja:

  • Intrarea prin efractie
  • incendii
  • inundatii

Protectia impotriva incendiilor sau a inundatiilor este relativ simpla. Se poate realiza cu senzori care se amplaseaza in locurile de protejat. Acestia dau un semnal la panoul de comanda care va executa actiunea pentru care este programat.

In cazul incendiilor poate declansa stingerea cu apa, iar in cazul inundatiilor poate actiona pornirea unei pompe. Suplimentar ambele sisteme pot trimite mesaje proprietarului cu incidentul respectiv.  Protectia impotriva efractiei este un proces mai complex, vedeti detaliile mai jos.

protectia si siguranta casei

Prevenirea

Cum cel mai bine este sa previ, ia in calcul, in functie de ce vrei sa protejezi (bunuri de valoare, tablouri, bunuri cu valoare personala, etc.) masurile care se potrivesc cel mai bine. Sa vedem si care sunt metodele de protectie preventiva a locuintei si a bunurilor:

  • protectie fizica (paza)
  • monitorizarea si actionarea la distanta
  • asigurarea bunurilor

Protectia casei

Protectia casei la patrunderea prin efractie. Cum iti protejezi casa de hoti.

Hotii sunt din ce in ce mai inventivi si reusesc sa intre in uneori relativ usor chiar si in case cu sisteme de alarma performante. Locuinta poate fi protejata cu o sisteme de protectie impotriva patrunderii in interior. Usa metalica solida care poate fi inteligenta si cu senzor de proximitate. Asigurati-va ca intrarile si iesirile au incuietori pricopsite si daca aveti si locatii cu lacate, acestea trebuie sa fie din otel si cat mai solide. Daca exista serii si sunt trecute pe exterior se recomanda eliminarea acestora pentru a impiedica efectuarea de chei duplicat.

Daca stai la parter asigura-te ca geamurile sunt rezistente si protejate cu grilaje metalice. De asemenea trebuiesc protejate si balamalele pentru a evita indepartarea lor. In cazul firmelor de la parterul blocurilor se recomanda indepartarea obiectelor de valoare de la vedere si luminarea la exterior, in special a usilor.

 

In Romania se sparg cam 30.000 de case pe an. Asta inseamna 80 de case pe zi.

 

Locuinta se recomanda a fi intrun cartier bun, care nu este rau famat, de preferat cu o singura cale de acces monitorizata. Poate avea accesul controlat de paznici, bariere si camere video. Asigura-te ca acele camere video nu sunt fake si filmarile se inregistreaza. De obicei baietii care dau spargeri stiu, afla care sunt camere pe bune si care nu.

supravegherea video a locuintei

Seiful

Daca ai mai mult de cateva mii de lei cash in casa este cazul sa te gandesti la un seif. Pe langa protectia banilor este bun, de exemplu, in caz de incendiu pentru protectia actelor. Actele sunt subtiri si pot fi stocate mai multe in dosare si apoi pastrate a loc mai sigur in seif. Am spus mai sigur pentru ca nici un seif nu este de nespart. Seiful nu cafe decat sa traga de timp. Cu cat este mai bun cu atat ai mai multe sanse sa pasteze bunurile pana vine interventia (in cazul in care vine .. )

Senzori de miscare

Majoritatea pun in toata casa, dar nu este obligatoriu. Teoretic se pot pune doar in spatiile de acces, dar daca se defecteaza vreun detector, pana este remediat, poate da alarma urmatorul. Oricum nu prea conteaza numarul lor. Comanda tuturor senzorilor se face de la o tastatura sau din telecomanda prin apasarea unui buton, asa ca nu conteaza daca ai 3 sau 30 de senzori.

Unii nu-si pun senzori pentru ca au animane. Se recomanda senzorii si camerele de supraveghere video chiar daca ai animale. Senzorii pot fi setati sa faca diferenta intre cainii mici, pisici sau de musafirii nepoftiti. Mai greu este cand cainele este de talie mare pentru ca fizic este asemanator cu un adult. De obicei dulaii nu se tin in casa, ci in curte.

Sistemele de alarma sunt atat de utile si inteligente incat pot fi configurate cu diverse scenarii complexe. De exemplu daca ai un animal (caine sau pisica) si are voie in 2 camere din 4, doar senzorii din aceste camere pot fi setati sa detecteze animale. Restul la cea mai mica miscare pot da semnal ca este cineva in camera.

Pentru ca am lucrat in domeniu va recomand sa va alegeti cu grija senzorii. In Romania la inceput erau doua tipuri de senzori si unul din ele avea o bresa majora de securitate. N-o s-o fac publica pentru ca sunt destule locuinte care au astfel de dectori si nu vreau sa aiba surprize 🙂

Bonus va spun cateva functionalitati. SIstemele pot fi programate astfel incat atunci cand detecteaza miscare sa trimita mesaje in modul “silent” fara sa deranjeze hotul sau sa astepte confirmare in cazul in care o pasare a intrat in casa, sau a cazut o cutie de pe dulap (se intampla tot felul de scenarii). Cine doreste poate activa alarma imediat sau dupa o perioada anume.

Mesajele pot fi trimise sub diverse moduri (email, apel, direct catre echipele de interventie, sms catre proprietar, etc.). Monitorizarea si transmiterea datelor se poate face cu ajutorul unei cartele gsm incorporata in sistemul de supraveghere si prin back-up pe internet. Este bine sa aveti cel putin doua cai de comunicatii, din care una ca back-ul, pentru ca unii hoti taie comunicatiile.

Monitorizarea cailor de comunicatie se poate face de asemenea de la distanta. In cazul in care se intrerupe o cale se recomanda verificarea imediata a obiectivului protejat pentru a stabili daca s-a realizat din cauze naturale sau intentionat de catre cineva. Cateva scenarii sunt: s-au apucat sa sape si din greseala au taiat fibra optica, a cazut un copac sau cineva a taiat cablul de alimentare pentru a intra in casa.

Toate sistemele de supraveghere trebuie sa aiba un backup in cazul taierii cablului de alimentare al cladirii. Multe vin cu o baterie.

Si daca vine hotul ?

In cazul in care primesti o alarma pe telefon sau crezi ca cineva a taiat un cablu vital sistemului de monitorizare (curent, internet, etc.) poti apela la echipele de interventie private din oras pentru a verifica locatia. Sau te poti uita pe camere.

De obicei echipele de interventii se contacteaza in urma unui contract stabilit si semnat inainte pentru o suma modica lunara sau la interventie. Echipele stau in diverse puncte strategice din oras si asigura prezenta in locatie in minute…

Pe scurt…

Ca sa facem un scurt rezumat, alege un cartier in care sa ai protectie suplimentara. Chiar si un paznic la parterul blocului care intreaba “unde mergeti” si poate apasa pe un buton sa vina un echipaj de politie poate face diferenta. Apoi daca nu ai o usa solida schimb-o imediat. La interior pune senzori, sau daca vrei protectie suplimentara discreta obiecte (vaze, papusi, ursuleti, cutii, etc,) cu camere video cu senzori de miscare si infrarosu. Fa un contract cu o echipa de interventie rapida si incearca sa fii discret daca ai bunuri de valoare.

Pe scurtul scurtului ..

Cu cat ai mai multe obiecte de valoare si valoarea lor este mai mare, cu atat ai nevoie de o protectie mai buna. Pe sistemul protectia buna trece primejdia rea, mai bine investesti inainte in protectia bunurilor, ‘ca dupa s-ar putea sa nu le mai vezi.

 

Aproape 3% din bunuri sunt recuperate in urma unui furt si doar 1 din 10 spargatori este prins. De cele mai multe ori nu se recupereaza bunurile furate.

 

.. si nu e ca si cum va puteti baza foarte tare pe politie. Iata mai jos un fragment despre cum se descurca politia romana. E vorba despre un infractor care s-a urcat intro masina:

 

“” Poliția a justificat eșecul prinderii acestuia prin faptul că nu au echipamente și logistica necesară.
L-au fugărit cu Logan MCV Diesel cu 450.000km și cu Polo de 65 Cp…
Suspectul conducea un VW CC și avea 140 Cp.
Noi abia așteptăm ca infractorul sa actioneze din nou…
I-am pregătit un Bmw cu 200 Cp…
Și un pistol cu apă. Să-i “chișe-n freză de milițieni “” **

 

Camerele video

Camerele video de multe ori sunt pentru intimidare, amuzament sau pentru propria curiozitate. Sa vezi daca vezi cine a trecut pe la tine. Dupa cum am zis mai sus, am nimerit in viata asta sa lucrez in domeniu, si printre alte sisteme de curenti slabi, am lucrat si cu camere de supraveghere video.

Camerele video au un mare avantaj ca inregistreaza imaginea si dupa caz, sunetul. Din pacate nu toate sunt montate si nici configurate corect. Aici este si vina clientilor care vor in primul rand servicii ieftine si apoi calitative.

Cateva elemente de siguranta. In primul rand la montarea camerelor nu trebuie sa se vada cablurile. Pentru o monitorizare eficienta trebuie sa se monteze la TOATE caile de acces. Prin cai de acces nu se inteleg doar usile, in cazul caselor si a apartamentelor de la parter si etajul 1 trebuiesc protejate si geamurile.

Nu se recomanda camerele wireless pentru ca pot fi influentate/bruiate mai usor, calitatea semnalului este mai slaba si exista sansa sa ramana fara baterie.

Citeste mai multe despre legislatie si unde nu ai voie sa pui camere

La capatul celalalt DVR-ul sau NVR-ul trebuie instalat la vedere. Si cireasa de pe tort, poate lucrul pe care multi il omit, este backup-ul pe cloud. Degeaba inregistrezi hotul daca pleaca cu hardul.

Sisteme de control la distanta

Posesorii sistemelor de control la distanță pot să verifice utilitățile individual, sau pot controla totul dintr-un singur buton.

Cu ajutorul telefonului sau al unei tablele poti comanda sau actiona aproape tot din casa si din jurul casei. Cu ajutorul a mici gadget-uri poti controla iluminatul, prizele, centralela termica, aerul condtionat, rulourile/jaluzelele, gazele, sistemele de irigație si multe altele. Totul se face prin internet.

sistem de control la distanta
sistem de control la distanta

Poti stinge lumina pe care ai uitat-o aprinza, poti porni AC-ul cu 15 minute inainte sa ajungi acasa, poti programa pornirea automata a irigatiilor, poti prestabili o temperatura constanta in diferite perioade ale zilei si multe altele ..

Acestea se pot implementa toate o data sau individual, cu conditia sa fie compatibile. Daca ai deja o parte din sisteme, acestea se pot integra, monitoriza sau actiona relativ usor. Tehnilogia existenta nu foloseste tensiunea de la priza asa ca nu este periculoasa din punct de vedere electric.

Astfel de sisteme care controleaza temperatura si consumatorii pot duce la economii.

Asigurari

Si daca vorbim protectia bunurilor preventiv a venit vremea sa vorbim despre asigurari. Persoana este nominalizata in polita de asigurare, are un interes asigurabil si care, în schimbul platii primei de asigurare, se asigura pentru cazurile de producere a riscurilor asigurate.

Pe langa asigurarea obligatorie a locuintei mai puteti face si asigurari facultative.

In polita sunt specificate riscurile asigurate care pot fi multiple (inceindiu, tranet, cutremur, caderea aparatelor de zbor, grindina, inundatii, avalanse, accidente auto, prabusiri, instalari defectuase, vatamari corporale, si multe altele.. )

prima asigurare de locuinta

Avem si aici statistici:

  • 17 cutremure lunar
  • 15 incendii de locuinte zilnic
  • 34 municipii, 78 orase si 875 comune sunt expuse zilnic la alunecari de teren

Toate cele de mai sus se petrec in Romania.

Preturi

Paza si protectie

Paza sau abonare la firmele de paza si protectie. Se poate face cu abonament lunar sau la interventie. Pe site-ul BGS ne spune ca ” în cazul unui eveniment petrecut la sediul beneficiarului (efracţie, panică, sabotaj, incendiu, control sistem, cădere de reţea, descărcare acumulator, probleme circuit sirenă), echipajele de intervenţie BGS acţionează în cel mai scurt timp pentru soluţionarea problemelor.”, iar pretul este de 110 lei pe luna.

Asigurari

Pentru asigurari pretul unei polite obligatorie pentru un apartament incepe de la 100 de lei.

Sisteme de control la distanta

Un sistem de control la distanță a sistemelor de încălzire și răcire costă în medie 1.000 de lei.

Senzori

Doi senzori de mișcare și o sirenă de interior se găsesc la prețul de 1.100 de lei, sisteme de control ale circuitelor electrice se găsesc la un preț de 350 de lei

În timp ce un sistem complet, care cuprinde controlleri de temperatură, senzori și actuatori (responsabili pentru electrovalve, pompe și ventiloconvertoare) are un preț orientativ de 170 euro+TVA/cameră.

 

 

Recomandari

Primele recomandari sunt protectia fizica a locuintei prin alegerea unei usi solide si monitorizarea cu ajutorul unei echipe de interventie in cateva minute cand nu sunteti acasa.

In curand o sa revin asupra acestui articol pentru cele mai bune practici in cele doua cazuri, protectia apartamentului si protectia casei de la curte. In cazul caselor cu curte cainele este un membu important.

Alte articole

* Statisticile neconfirmate oficial si nu cred ca variaza prea mult fata de anul curent.

** daca vrei sa citesti tot textul, sa te amuzi de poveste si sa te iei cu mainile de cap de cat de competenta si fara dotari este politia romana citeste povestea firmei Rent-a-car ( link aici )

 

Citeste si alte articole

Da-i share sa vada si prietenii tai!