Piscine

Piscina este un bazin creat artificial, umplut cu apa, pentru inot, relaxare sau diverse terapii. In 2009 erau aproape 150.000 de piscine. Pretul mediu pentru o piscina medie era de 7.000 de euro. E bine de stiut ca in cazul piscinelor vor fi doua tipuri de costuri: construirea si intretinerea.

Sunt multe feluri de piscine in functie de amplasare si utilizare. Sa vedem cateva dintre ele.

Tipuri de piscine dupa amplasare:

 • piscine de exterior
 • piscine de interior
 • piscine ingropate (subterane)
 • piscine pe sol (supraterane)

Tipuri de piscine dupa material:

 1. Piscine din beton
 2. Piscina din fibra de sticla
 3. Piscine din otel
 4. Piscine din lemn
 5. Piscine gonflabile
 6. Piscine naturale
 7. Piatra naturala, plastic, etc.
 8. Accesorii piscine

Inainte sa detaliem fiecare tip de piscina sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele de a avea o piscina in general. De ce isi construiesc oamenii piscine ? Dupa o zi sau o saptamana de munca, nimic nu se compara cu o relaxare in piscina. Inotul are multe beneficii, iar piscinele lungi pot fi folosite pentru mentinerea in forma.

1. Piscina din beton

Piscina din beton este cea mai populara. Are nevoie de autorizatie de constructie si poate dura mai mult pana la inaugurare, dar are o durata mau lunga de utilizare

Unul din avantaje este ca poate fi construita pe orice tip de teren. Piscinele din beton cu cofraj detasabil sunt una din cele mai rapide si mai ieftine solutii. O alta solutie este constructia cu cofraj pierdut, cea mai buna optiune pentru interior. Acestea se toarna in cofraje de polietilena de inalta densitate si vin sub forma unui kit de echipamente complete, ce include atat structura acesteia cat si finisajul.

Pentru o piscina cu pereti izolati va recomandam cofrajul din polistiren. Ar mai fi piscina cu structura modulara care este mai putin intalnita. La finisaje se pot folosi linerul, un material impermeabil de diferite culori sau mozaicul. Formele si dimensiunile sunt variate.

Dezavantaje piscine beton

Dezavantajele piscinelor din beton sunt ca dureaza destul de mult pana ce constructia va fi gata (cu cat e proiectul mai mare si mai complex, cu atat dureaza mai mult). De obicei acest tip de piscine se fac subteran (ingropate). Daca nu aveti un plan, trebuie facut unul, iar acest lucru implica arhitect si proiectant.

Pretul este mai mare decat la alte tipuri de piscina. O data construita este greu (aproape imposibil) sa schimbi designul. Va trebui sa distrugi o parte sau sa o reconstruiesti. Din cauza ca betonul este un material rigid poate crapa la cutremure la cutreure, pot aparea fisuri si/sau scurgeri. Reparatiile sunt mai dificil de facut.

Conductivitatea termica a betonului este mare, este nevoie de o cantitate mare de energie (dubla fata de alte piscine) pentru a incalzi apa. Poate necesita intretinere mai mare. Piscinele neintretinute devin in scurt timp un iaz salbatic, apa se tulbura si se inverzeste, pot aparea algele insotite de mirosul lor specific.

Un pret total al intretinerii anual variaza intre 1.000 si 7.000 de Euro, in functie de tipul de piscina si dimensiunile acesteia.

Piscina din beton pret

Familiile care aleg constructia unei piscine au buget care variaza de la 10.000 euro la 50.000 euro.

Orice model de piscina ingropata poate fi instalat la interior sau la exterior, dar proiectul variaza ca grad de complexitate de la instalarea unei piscine clasice si pana la un nivel avansat de accesorii pentru piscine – cascade, jocuri de apa, sisteme de acoperire, scari – ce cresc nivelul de atractivitate al piscinei la calibrul parcurilor de distractii acvatice.

Piscinele interioare sunt mai scumpe pentru ca au dotari care iti ofera si un nivel sporit de confort. La o piscina standard de 2 pe 4 metri un sistem de filtrare a apei porneste de la 1500 de Euro. Daca optezi pentru o piscina mai mare, costurile cresc.

Serviciile de mentenanta pot porni de la 200 de euro pe luna si pot include filtre si substantele de intretinere. Intreaba de la inceput de garantie, renovare si reparatii. De obicei piscinele de beton au garantie 25 de ani, dar aceasta perioada poate diferi in functie de producator.

Piscine din beton armat

piscina din beton cu mozaic
piscina din beton cu mozaic
piscina beton termoizolata
piscina beton termoizolata
piscina beton cu margini rotunde
piscina beton cu margini rotunde
piscina beton Bonaire
piscina beton Bonaire
piscina ingropata simpla din beton
piscina ingropata simpla din beton
piscina interioara hotel
piscina interioara hotel
piscina interioara beton
piscina interioara beton

Cateva firme care se ocupa cu constructie piscina din beton:

2. Piscina fibra de sticla

Piscinele monobloc din fibra de sticla sunt o alegere rapida si practica avand un raport calitate-pret relativ  justificat. Se monteaza atat in interior cat si in exterior. Pot fi realizare in dimensiuni mari si sunt rezistente la intemperii, variatii de temperatura, radiatii UV, uzura si şocuri mecanice.

Piscinele din fibra de sticla se livreaza la gata si sunt rezistente la intemperii, variatii de temperatura, radiatii UV, uzura si socuri mecanice.

 

piscina fibra de sticla
piscina fibra de sticla
piscina fibra sticla Romana
piscina fibra sticla Romana
piscina fibra de sticla acoperita
piscina fibra de sticla acoperita

Cateva firme pentru piscine din fibra de sticla:

 

3. Piscine din otel

Avantajul piscinelor din otel este ca au un timp de executie mic, o diversificare a dimensiunilor si formelor destul de mare, sunt usor de intretinut si au un raport pret-calitate bun.

Se instaleaza rapid si au o durata lunga de viata. Intretinerea este usoara si ieftina.

Piscinele din otel galvanizat (rezistente la coroziune) pot fi compuse din panouri. Pretul competitiv, fata de alte tipuri de piscine, si instalarea rapida (uneori chiar 2 sapamani cu sapat groapa) fac sa fie alese de multi proprietari.

 

piscina din otel supraterana
piscina din otel supraterana
piscina supraterana ovala din otel
piscina supraterana ovala din otel
piscina-metalica-rotunda
piscina-metalica-rotunda

Firme piscine de otel galvanizat:

 

4. Piscine din lemn

Pentru instalarea unei piscine de lemn se recomanda turnarea unei placi de beton. De obicei accesul in piscina se face cu ajutorul unei scari. Dupa turmarea placii de beton, montarea dureaza cateva zile.

Un avantaj la piscinele de lemn este ca nu au nevoie de autorizatie de construire.

Optional piscina se poate dota cu panou electric de comanda si protectie, sistem de iluminare, sistem automat de tratare, schimbator de caldura.

piscina supraterana din lemn
piscina supraterana din lemn
Piscina din lemn supraterana
Piscina din lemn supraterana
piscina din lemn moderna
piscina din lemn moderna
piscina din lemn de exterior
piscina din lemn de exterior
piscina de lemn dreptunghiulara
piscina de lemn dreptunghiulara

 

Linkuri firme piscine de lemn:

5. Piscine gonflabile

Marele avantaj al piscinelor gonflabile (din plastic) este pretul. sunt cele mai ieftine piscine. In plus se ansambleaza si dezansambleaza usor si rapid. Intretinerea este usoara si ieftina si, de obicei, nu necesita multe accesorii.

Dezavantaje. Marele dezavantaj al piscinelor gonflabile este ca se pot sparge foarte repede. Desi se pot pune petice, piscinele gonflabile au garantie si durata de viata mica.

 

piscina gonflabila pentru copii
piscina gonflabila pentru copii
Piscina gonflabila
Piscina gonflabila

Linkuri piscine gonflabile

6. Piscine naturale

Piscinele naturale sunt foarte rare. Ele se amenajeaza pe marginea raurilor, de obicei cu piatra naturala,

O piscina traditionala utilizeaza chimicale (exemplu: clor) pentru a distruge bacteriile, pe cand piscina naturala are grija de acest aspect in mod natural prin intermediul proprietatilor de purificare ale plantelor.

 

iaz natural
iaz natural
piscina naturala eco
piscina naturala eco
piscine-terasate-naturale
piscine-terasate-naturale
piscina-naturala
piscina-naturala

Accesorii piscine

Asa cum am spus mai sus si cum probabil stiti, chiar daca nu este foarte tehnic, din accesorii fac parte tot ce nu tine de piscina: Sistemul de filtrare, sistemul de hidromasaj, copertina, elementele de decor, etc.

Unele sunt mai ieftine sau mai scumpe in functie de materiale. Altele sunt optionale.

 • Bordura perimetrala din piatra
 • Robot pentru curatare
 • Schimbator sau pompa de caldura
 • Prelata de vara/iarna
 • Derulator prelata

 

Piscine interioare

Putini isi permit luxul de a se scufunda intro piscina incalzita dupa pofta inimii. Indiferent ca este vara sau iarna piscina interioara este mereu accesibila.

Constructia unei piscina la interior are o serie de avantaje, dar si o serie de dezavantaje. In proiectarea si realizarea ei trebuie sa se tina cont de o serie de factori care pot duce la nopti nedormite. De aceea se recomanda apelarea la baieti cu experienta care au mai facut acest lucru. Chiar daca sunt mai mari costurile, celor care vor sa faca acest lucru in regie proprie, le recomand ca macar proiectul sa il faca cu o firma cu experienta.

Avantaje

In primul rand protectia la capriciile vremii. Apoi nu vei gasi frunze sau mizerie cand vrei sa intri in piscina, de asemenea nu vor fi animale care sa provoace daune (cum ar fi in cazul piscinelor din lemn)

Dezavantaje

Camera care va gazdui piscina trebuie pregatita de la inceput. Costurile sunt o alta problema, piscinele interioare sunt mai costisitoare decat cele exterioare. In plus mai este nevoie de o camera tehnica suplimentara pentru sistemele care asigura curatirea, filtrarea si incalzirea apei.

Iluminarea poate fi o problema in astfel de incaperi. Aceasa trebuie proiectata in asa fel incat becurile sa fie schimbate cu usurinta.

piscine interioare
piscine interioare

Citeste si alte articole

 

Da-i share sa vada si prietenii tai!