Izolarea casei exterior

Cel mai folosit material pentru izolarea caselor este polistirenul. Peste 80% din termoizolatiile la nivel european se realizeaza cu polistiren.

Inainte sa te apuci de izolarea unei case tine cont de urmatoarele lucruri:

 • Zonele prin care se pierde caldura
 • Coeficientul de conductivitate termica
 • Calitatea materialelor si accesoriilor
 • Procesul de izolare termica

La izolarea casei sau a cladirilor se poate face cu mai multe tipuri de materiale. Din pacate noi romanii nu stam la fel de bine la design, nu pentru ca nu ne-am pricepe, ci pentru ca nu ne permitem financiar. Uite cu ce materiale iti poti izola casa:

 • Polistiren
 • Vata minerala
 • Spuma poliuretanica
 • Celuloza
 • Lana
 • Canepa
 • Pluta
 • Panouri
 • in

Hai sa vedem si subtitlurile principale si o parte din ideile acestui articol. O sa vorbim numai despre doua materiale izolatoare, cele mai populare. Sunt destule de spus despre ele asa ca mai o sa spunem multe  despre restul materialelor in articole viitoare.

Cuprins

 1. Polistirenul expandat
 2. Vata bazaltica
 3. Cum se izoleaza casa cu polistiren
 4. Izolare casa exterior pret

De ce este polistirenul expandat unul dintre cele mai populare materiale izolatoare ?

Pentru ca aerul este un foarte bun izolator si pentru ca polistirenul expandat este format din 2% polistiren si 98% aer. Sa facem o comparatie cu alte materiale folosite pentru constructii si, in acelasi timp, si pentru izolatii: 1cm de polistiren este echivalntul a:

 • 1 cm polistiren
 • 4,4 cm Lemn
 • 12 cm porotherm 25 n+f
 • 23 cm caramida plina
 • 72 cm beton

Cum ti se pare ?

Dupa cum probabil ai observat, in lista de mai sus nu se gaseste vata minerala. Pentru parametrii solutiilor de izolatie termica puteti gasi mai multe date aici.

Unul dintre cele mai folosite materiale pentru izolarea fatadelor caselor de locuit sunt placile de polistiren expandat. Polistirenul expandat este preferat datorita tehnologiei usoare de fabricatie. Are o structura cu caracteristici foarte bune la costuri mici:

 • rezistenta mecanica superioara
 • valoare scazuta a conductivitatii termice pe termen lung
 • rezistenta medie la umezeala
 • elasticitate
 • material usor de carat si instalat
 • nu este toxic

Am spus ca nu este toxic, dar asta nu inseamna ca poate fi mancat (cum au crezut unii). In recipiente de polistiren transportam mancare, organe pentru transplant, lichide si altele.

De ceva timp a aparut polistirenul ignifug si polistirenul expandat grafitat. Cel din urma are proprietati termoizolante imbunatatite, o durabilitate mai mare si o eficienta termica mai mare cu aproape 20%. Are culoarea gri-argintiu, fix ca in poza de mai jos.

polistiren expandat gri-argintiu
polistiren expandat gri-argintiu

Vata bazaltica

Un alt material folosit in izolarea caselor si cladirilor este vata bazaltica. Ea se diferentiaza fata de polistiren prin faptul ca este naturala. Polistirenul este un produs obtinut in urma procesarii petrolului. Vata minerala bazaltica este obtinuta prin procesarea bazaltului, o piatra vulcanica naturala.

Vata bazaltica este o alegere ecologica, care in plus fata de polistiren este ecologica si izoleaza fonic.Are o greutate mult mai mare decat polistirenul expandat, dar este mai elastica. Are si doua straturi, cel mai pufos se aseaza catre exterior pentru tencuire. Casa Buhnici e posibil sa fi fost prima de la noi din tara ca re a montat vata bazaltica pe CLT (Cross-laminated timber, adica panouri de lemn incleiat)

Un alt avantaj este rezistenta la incendiu. Vata bazaltica este incadrata la clasa reactie la foc A1 ca „produs incombustibil care nu contribuie deloc la dezvoltarea incendiului”.

Vata bazaltica dezavantaje

Unul din cele mai mari dezavantaje este toxicitatea. Nu poate fi manevrata fara manusi si inhalarea sau inghitirea poate reprezenta o problema pentru sistemul respirator si sanatate.

Rezistenta la umezeala este si ea importanta. Vata minerala se poate deteriora daca acumuleaza prea multa apa si isi poate pierde proprietatile izolante.

izolarea casei cu vata minerala bazaltica
izolarea casei cu vata minerala bazaltica

 

Izolarea exterioara cu polistiren expandat

Pentru o izolare termica eficienta si corecta se tine cont de alegerea corecta a polistirenului in functie de suprafata ce urmeaza a fi izolata, grosimea stratului termoizolator, fixarea placilor de polistiren si verificarea planeitatii peretelui.

Suprafata peretelui trebuie sa fie plana, uscata si fara impuritati sau praf. Pe placi se aplica adeziv si se “lipesc” incepand de jos. randurile se imbina ca in cazul caramizilor. Daca este necesara fixarea cu dibluri, aceasta se face dupa intarirea adezivului.

Peste polistiren se pune o plasa de fibra de sticla si se aplica un strat de tencuiala de 1-2mm pentru nivelarea uniforma a suprafetei si rezistenta ridicata. Peste se aplica ultimul strat de tencuiala, cel care ia conact cu ploaia, tencuiala decorativa colorata. Aplicarea tencuielii decorative trebuie sa se faca uniform, in conditii meteorologice favorabile.

In functie de tencuiala aleasa se poate da o amorsa a carei culoare trebuie sa fie similara cu cea a tencuielii decorative. Poti vedea aici cum se aplica tencuiala decorativa in 5 pasi.

Poliester expandat
Poliester expandat
Intinderea-adezivului-pe-placa-de-polistiren
Intinderea-adezivului-pe-placa-de-polistiren

Dupa cum vedeti cea mai buna metoda de “lipire” este intinderea adezivului pe toata suprafata placii.

Greseli in izolarea caselor

Poate cea mai frecventa greseala este sa ai incredere in “meseriasi”. Uneiori meseriasii sunt chiar beneficiarii. Chiar daca producatorii si specialistii au anumite recomandari, uneori beneficiarii sau mesterii prefera sa le ignore, alegand fie produse mai ieftine, fie produse total nepotrivite.

Alegerea polistirenului extrudat in locul celui expandat poate duce la acumularea umezelii. Sunt materiale diferite cu utilizari diferite.

Nu exista cea mai buna izolatie termica exterioara. Materialul izolator se alege in functie de mai multi factori. Daca vreti pret mic puteti alege polistirenul, iar daca vreti calitate va recomand vata bazaltica. Nu degeaba se spune ca dai un ban dar stai in fata. Are calitati izolatoare termice si fonice bune.

Izolare casa exterior pret

O izolatie exterioara cu polistiren expandat te va costa in jur de 60-80 de lei pe metrul patrat. Izolatie cu vata bazaltica poate costa dublu din cauza procesului tehnologic si montarea mai greoaie.

Cel mai rapid si eficient mod de izolare ramane polistirenul expandat pentru pereti si polistirenul extrudat pentru beciuri si acoperisuri. Daca, in afara de izolatia termica, doresti o rezistenta sporita la incendiu, izolatie fonica superioara si un risc aproape inexistent de aparitie a mucegaiulu si a igrasiei, atunci va trebui sa platesti mai mult, poate dublu, pentru vata bazaltica.

O izolatie exterioara cu vata bazaltica iti va proteja mai bine locuinta impotriva focului decat o izolatie exterioara cu polistiren. Vata bazaltica este incombustibila, pe cand polistirenul este doar ignifugat (adica tratat pentru a intarzia arderea). Daca analizezi investitia pe termen lung, credem ca vata iese in avantaj.

Citeste si alte articole:

 

Da-i share sa vada si prietenii tai !