Garduri

Gardul casei este floare la ureche dupa ce ai ridicat casa. Daca vrei sa iti construiesti gardul sau sa il schimbi pe cel vechi iti aratam o serie de modele de garduri, iti spunem care sunt cele mai populare tipuri de garduri, care sunt avantajele lor si cum se construieste un gard.

Alegerea gardului se face in functie de arhitectura casei si mediul ambiant. In functie de locatia imobilului arhitectii tin cont de culorile si arhitectura din zona respectiva. La munte si caselor din lemn li se potriveste cel mai bine un gard din lemn sau cu lemn, iar unei case cu influente mediteraneene i se recomanda un gard placat cu piatra sau ceva similar.

Un gard se alege din trei motive: siguranta, intimitate si design.

Tipuri de garduri

 • Garduri din lemn
 • Garduri beton
 • Garduri metalice (Gard electric)
 • Gard sarma
 • Gard plastic

 

Gard lemn pret

Pretul pentru garduri este, de obicei, dat pentru metru liniar. Acesta difera in functie de marime, complexitate si calitatea lemnului. Metrul liniar de lemn mediu este cuprins intre 50 lei si 1.000 lei. Sunt foarte multe culori si modele de garduri de lemn, se pot face combinatii cu piatra si fier forjat, limita este imaginatia voastra.

Avantajul gardurilor din lemn:

 • se obtine si se prelucreaza usor
 • are un pret accesibil
 • rezista zeci de ani daca este tratat si intretut
 • arata bine si poate fi fi folosit si in amenajari interioare

Singurul dezavantaj este ca trebuie tratat anual impotriva insectelor si umezelii. Cateva firme care ofera garduri lemn ieftine sau ceva mai scumpe si de calitate sporita sunt:

Sa vedem si poze cu gard de lemn

gard de lemn modern
gard de lemn modern
gard lemn cu stalpi beton
gard lemn cu stalpi beton
gard de lemn
modele gard de lemn orizontal

Garduri beton

Principalul avantaj al gardurilor de beton este ca sunt mai rezistente decat cele din lemn. In plus ele pot oferi protectie sporita la vant, zgomot si vandalism. Se folosesc la protectia scolilor, autostrazilor sau a zonelor zgomotoase.

Chiar daca betonul este un material rigid el poate avea amprente cu imitatii de lemn sau piatra. Calitatea texturii este destul de ridicata incat sa se observe de la o distanta mica. In functie de calitatea betonului folosit aceastea se pastreaza in timp mai mult sau mai putin. La fel ca in cazul lemnelor, se gasesc in diferite modele si culori, pentru a fi personalizate in stilul dorit.

garduri beton
garduri beton

Gardul din beton se poate turna sau produce in panouri prefabricate beton. Varianta cu panouri de beton este mai economica pentru ca implica doar gropile pentru stalpi. Mai exista si varianta panouri prefabricate din beton armat care este ceva mai scumpa din cauza armaturii (betonul armat este materialul format prin turnarea betonului peste o armatura care poate fi din bare de otel, polimeri, etc.)

Pentru protectia gardului la intemperii exista multe accesorii garduri precum coama de gard sau capac de stalp.

Cateva firme care iti pot furniza materialele sau te pot ajuta sa construiesti un gard de beton. Majoritatea beneficiarilor prefera, in ziua de azi, panourile de beton pentru ca sunt mai ieftine si practice.

Panouri prefabricate din beton armat pret

Preturile se percep de obicei pe metru liniar si incep de la 50 lei. Nu te astepta ca la pretul asta sa ai un gard prea gros si in unele cazuri nici la o calitate de invidiat. Ca si in cazul gardului de lemn preturile  ajung, in medie, pana la sute de lei pe metru. Se recomanda panourile de calitate pentru ca rezista mai mult timp.

Mai jos vedeti un model de gard de piatra cu ultima placa arc de cerc. Stalpii se monteaza in gropi de40x40x70/80cm si se fixeaza cu beton. Optional se poate turna si bordura de 12-15cm pe toata lungimea gardului. Nu uitati de certificatul de garantie si calitate.

gard model piatra - arc de cerc
gard model piatra
gard inalt intimitate
gard inalt intimitate
gard beton roz
gard beton roz

 

gard din caramida bicolor
gard din caramida bicolor

 

 

Garduri metalice

Fabricarea de garduri metalice inseamna realizarea de panouri de gard avand caracteristicile tehnice si modelul dorit de beneficiar. Producatorul tine cont de caracteristici ca dimensiuni, model, culoare si accesorii.

La fel ca in cazul gardurilor de beton, si gardurile metalice pot fi prefabricate sau realizate pe comanda. Cele prefabricate sunt mai ieftine, le gasiti cu usurinta in magazine de spcialitate precum Dedeman, Hornbach, sau MatHaus.

Nu sunt la fel de rezistente ca gardurile din beton, dar se gasesc intro gama mult mai variata de modele pentru ca fierul este maleabil la temperaturi ridicate.

Gardurile din fier forjat

Sunt folosite la imprejmuirea terenului si ofera un aspect placut. Gardul din fier forjat are o rezistenta mare si ajuta la impiedicarea patrunderii persianelor nedorite in jurul casei.

Gardul din fier forjat are de finisaje de calitate si sunt tratate si vopsite pentru o rezistenta indelungata. Pentru intimitate poate avea atasat la interior policarbonat.

Gard din plasa de sarma

In afara de garguri se mai folosesc si plase de sarma. Daca ai o suprafata mare sau cauti solutii ieftine poti folosi plasa de gard impletita zancata (cunoscuta si ca plasa de buzau). Gardurile din plasa de sarma se pot face cu sau fara fundatie.

Gardurile din plasa cu umplutura sunt la moda pentru jocul de culori si animatiile care se pot face cu pietre colorate.

Gardul electric pentru animale

Gardul electric sau (pastorul electric pentru animale) se realizeaza cu un generator de impulsuri si are rolul de a imprejmui sau proteja o suprafata delimitata de trecerea animalelor in interior sau exterior.

Numarul de fire (inaltimea gardului) se alege in functie de inaltimea anmalului. Se pot proteja si stupi de albine de atacul ursilor. Solutiile se personalizeaza in functie de nevoi.

Atentie, contactul cu vegetatia scade distanta (suprafata acoperita) pe care pot fi intinse firele.

gard din plasa cu piatra simplu
gard din plasa cu piatra simplu

 

garduri din piatra de rau
garduri din piatra de rau

 

Gard metalic imagini

gard beton cu fier forjat
gard beton cu fier forjat
gard caramida cu fier forjat
gard caramida cu fier forjat
gard metalic alb cu negru
gard metalic alb cu negru
garduri metalice din bare
garduri metalice din bare
gard metalic scurt
gard metalic scurt
gard fier cu stalpi de lemn
gard fier cu stalpi de lemn
gard din plasa de sarma
gard din plasa de sarma

Cateva firme care realizeaza garduri metalice, unele lucreaza in fier forjat la comanda:

Gard viu

Gardurile vii se obtin plin plantarea de arbusti si diverse plante. Pot fi folositi pentru amenajarea gradinii sau delimitarea proprietatii. Acestea implinec sarcini ecologice importante ca filtru contra prafului, murdariei si gazelor de esapament.

Sunt cateva tipuri de garduri vii care pot fi plantate in functie de preferinte:

 • Gard viu parfumat
 • Gard viu vesnic verde
 • Gard viu 4 anotimpuri
 • Gard viu artificial

Principalul dezavantaj la gardul viu este ca trebuie intretinut des. Tunderea si udarea se face in functie de tipul de planta ales. In unele cazuri este mai avantajos sa faci contract cu un horticultor (specialist care se ocupa cu gradinaritul).

Cateva avantaje sunt cresterea rapida, capacitatea excelenta de umbrire, neprententios cu solul, proprietati antizgomot, rezistente pana la temperaturi de -30 grade celsius. Rasadurile se pot planta pe un rand sau doua in functie de cat de gros vreti gardul.

Pentru o crestere rapida si sanatoasa plantele au nevoie de lumina, pamant, nutrienti si umezeala. Fara unul din aceste elemente plantele pot muri.

Gard viu pret

Gardul viu nu este scump. Arbustii si plantele au preturi incepand de la 10 lei. Problema este udarea si tunderea lor. Sunt rasaduri incepand cu 2 lei care cresc 1,5m pe an.

Cele mai populare garduri vii sunt:

 • gard viu tuia brabant
 • gard viu tuia smaragd
 • gard viu buxus suffruticosa
 • gard viu buxus sempervirens
 • gard viu gladita
 • gard viu ienupar
 • Tuia little champion, etc.

Gard viu poze

gard viu tuia brabant (thuja-occidentalis-brabant)
gard viu tuia brabant (thuja-occidentalis-brabant)
gard viu tuia smaragd
gard viu tuia smaragd
gard viu Buxus sempervirens
gard viu Buxus sempervirens
gard viu buxus suffruticosa
gard viu buxus suffruticosa

Cateva linkuri de unde puteti achizitiona plante si unelte pentru garduri vii.

Cum sa construiesti un gard

Gardul este obligatoriu pentru delimitarea suprafetelor de teren. Ca sa construiesti un gard ai nevoie de autorizatie constructie gard pret chiar daca acesta are sau nu fundatie. In general inaltimea si materialul din care este executat gardul se stabileste prin Certificatul de urbanism si Autorizatia de constructie eliberata de primarie.

Mai multe informatii gasesti in acest articol !

 

Citeste si alte articole:

 

gard electric, garduri vii, gard prefabricat, modele de gard din tabla, gard exterior, gardulet decorativ, gard pvc, gard exterior, gard zidit, gard din placi de beton

Da-i share sa vada si prietenii tai !