Control acces

Sisteme de control acces

sunt unele dintre cele mai sigure si eficiente metode de protectie si monitorizare a obiectivelor, datorita restrictionarii accesului persoanelor neautorizate, si, dupa caz, a autovehiculelor. Obiectivele pot fi locuinte, cladiri de birouri, spatii de depozitare, fabrici, etc.

Avantajele ale sistemelor de control acces:

 • protectie eficienta a obiectivelor
 • functionare in retea sau individuala
 • integrare cu alte sisteme
 • instalare rapida (~2h)

Cea mai eficienta metoda este functionarea in retea pentru ca permite stocarea evenimentelor de control acces. Va recomandam ca in afara de stocarea locala sa se faca si o stocare in cloud.

Evenimentele de acces se pot inregistra intr-o baza de date si se pot verifica si in timp real pe un monitor.

Accesul se poate face cu cartela magnetica, cu PIN, cu amprenta digitala, recunoastere faciala, si alte motode separat sau combinatii intre ele. Bineinteles cu cat mai multe metode sunt folosite cu atat securitatea este mai mare.

control-acces-pin
control-acces-pin

Este bine de tinut seama si de importanta obiectivului de protejat. Mai multe sisteme inseamna un cost de intretinere si reparatie ridicat, dar si cresterea de indeplinire a taskurilor angajatilor daca trebuie sa treaca prin multe puncte de acces zilnic.

Cititoare independente (stand-alone)

Functionarea independenta asigura accesul pe baza autorizarii pre programate, fara inregistrarea sau transferul evenimentelor de acces. Aceste echipamente ofera un set minimal de functii fiind destinate zonelor cu securitate scazuta sau medie.

In cazul sistemelor independente treaba este destul de simpla. Se foloseste un electromanget si unu cititor daca doriti sa restrictionati accesul doar la intrare. In cazul in care se doreste ca accesul sa fie sa se faca din ambele parti sunt necesare doua cititoare, cate unul pe fiecare parte a caii de acces (a usii in general).

access-control-stand-alone
access-control-stand-alone
suport-card-acces
suport-card-acces

Cititoarele IP sunt o generatie noua de cititoare cu controler incorporat care poate fi folosit atat independent cat si in retea.

O aplicabilitate practica a unui control acces stand alone de exemplu este cea de pontaj. ITM sanctioneaza firmele care nu au un sistem de pontaj. Cu ajutorul sistemului de control acces costurile sunt mai mici si rapoartele se pot genera usor in fiecare luna.

Componentele unui sistem de control acces

 • unitatea centrala de control acces – gestioneaza infromatiile primite de la tastaturi, cititoare si comanda elementele de blocare a cailor de acces;
 • software control acces – permite managementul si administrarea utilizatorilor;
 • cititoare de proximitate, biometrice, cartele optice, cartele magnetice, tag-uri – asigura citirea informatiilor atunci cand se trece cartela sau tag-ul prin dreptul cititorului;
 • tastaturi de acces – pentru deblocarea usilor, cailor de acces;
 • yale electromagnetice / electromagneti – blocheaza usile si caile de acces;
 • amortizoare – inchiderea automata a usilor, usi ce pot ramane deschise datorita neatentiei;
 • turnicheti – folositi pentru caile de acces cu flux mare al personalului, majoritatea fiind bidirectionali, permit folosirea atat la intrare cat si la iesire;
 • accesorii: butoane “cerere iesire”, bratari de proximitate, butoane de panica, contacte aparente, tag-uri adezive de tip NFC, samd.

Softul pentru control acces

Softurile permit monitorizarea in timp real si administrarea rapida a sistemului de control acces si adauga functionalitati ca permiterea in anumite intervale orare, vizualizarea starii sistemului (usa este deschisa sau inchisa), grupe de acces si alte functionalitati.

Alte functionalitati ale softurilor sunt:

 • generare automata a rapoartelor
 • Configurare sau modificare prin interfata web securizata
 • Identificati cine se afla acum in imobil si unde
 • Cititoare bluetooth pot identifica persoane de la 50 metri

Sistemele de control acces pot functiona interconectate cu camere de supraveghere video

Cartele de proximitate

Celebrele badge-uri cu care corporatistii sunt foarte bine familiarizate. Fiecare are propriul still de a purta un badge. Acesta poate fi atarnat la gat, la cureaua pantalonilor, tinut in portofel sau intr-o folie de plastic (dupa forma)

Acestea pot fi sub forma de cartela de acces, dar si sub forma de banut, unii chiar incercand sa il foloseasca la carucioarele de la hypermarket (nu va mai chinuiti pentru ca nu merge).

 

Sa vedem cateva modele.

tag-em-proximitate
tag-proximitate
Rfid-Card
Rfid-Card
waterproof-rfid-key-tag
waterproof-rfid-key-tag

Linkuri:

 

Citeste si despre: