Conace

Conacele au fost casele de resedinta ale boierilor si ale mosierilor mari de pamant. In centrul satelor de pe marile proprietati se afla conacul, cea mai mare casa, a proprietarului.  De aici stapanul (jupanul) administra si supravehgea mai usor activitatea taranilor de la camp.

Cuvantul romanesc conac provine din cuvantul turc konak care are aceeasi semnificatie. Termenul a fost folosit cel mai mult la inceputul secolului trecut. Astazi popularitatea si utilizarea lui sunt in scadere. In vest si Statele Unite conacul este cunoscut si ca Mansion House, care este locul unde locuieste primarul pe durata mandatului.

Conacele sunt mai putin robuste decat palatele, au alta intrebuintare, dar se apropie de acestea, pe langa altele, cu intrarea cu poarta larga.

Chiar daca la noi inca nu se pune pret foarte mult pe turism, in Romania sunt conace care amintesc de viata nobiliara din trecut. Daca in afara, sa zicem in vest, turismul este incurajat putem vorbi de sute de conace in circuit care se bucura de vizite si apreciere, la noi sunt doar cateva zeci. Potetial avem, cel putin 100 asteapta sa fie restaurate si integrate in turismul romanesc.

Toate conacele uitate pot fi restaurate si integrate sub diferite forme (muzeu, restaurant, hotel, etc.)

Conacele au existat in majoritatea tarilor europene. In sala mare a conacului, cunoscuta astazi ca living, se dadeau banchetele si mesele festive cu cei mai de seama oaspeti.

Gasesti aici o lista cu conace din Romania. Va prezentam in continuare o parte din ele.

Conacul Emkendorf
Conacul Emkendorf
Conacul Panker
Conacul Panker
Conacul Knoop
Conacul Knoop

 

Alte conacuri din Europa

conac alb
conac alb
conac cu verdeata
Conac Jacobean cu 12 camere
Conac Jacobean cu 12 camere
conac englezesc de 700 de ani
conac englezesc de 700 de ani
Conac Foscote
Conac Foscote
Conac Orbitz
Conac Orbitz

 

 

 

 

Da-i share sa vada si prietenii tai !