Cea mai ieftina casa 75m 1000e

Ai citit foarte bine, cea mai ieftina casa care de care stim noi are suprafata de 75 metri patrati si costa aproape 1000 de euro.

Despre ce este vorba ?

Despre noul trend in care se construiesc in Romania case ecologice din paie. Aceste case nu doar ca sunt solide, dar sunt si eficiente energetic.

Case din paie
Case din paie

Avem confirmarea arhitectilor !

„Toata lumea cand aude de case din paie se gandeste automat la povestea celor trei purcelusi. Lucrurile nu stau insa asa. Casele din paie rezista mai bine de la un cutremur decat cele din beton, deoarece sunt elastice. Balotii reprezinta si o izolatie perfecta, deci nu mai este nevoie si alte adaosuri. Singura problema este apa in exces. Rezistă la o infiltraţie de 19% apa in interiorul zidurilor. De asemenea acest case nu ard, desi toata lumea se gandeste la pericolul de incendiu. Au fost facute teste. Oamenii pot incerca sa dea foc unui balot de paie legat si vor vedea că nu arde”, a explicat arhitectul Bogdan Muresan.

Avantaje case paie:

  • eficienta energetica
  • izolare fonica buna
  • materiale ecologice
  • peretii respira
  • fundatii mai subtiri/usoare
  • costuri mici de intretinere

Ca pentru orice constructie trebuiesc respectate cateva reguli.

Sunt doua tipuri diferite de constructie a unei case din baloti de paie.

  • casa din baloti de paie autoportanta, unde greutatea (sarcina) este preluata de pereti.
  • casa din baloti de paie pe structura pe cadre, unde balotii de paie au rol de umplutura, greutatea fiind preluata de structura, care poate fi de lemn, metal, etc.

A doua varianta este mai scumpa, datorita costului structurii, dar cea recomandata, pentru ca este mai sigura. Peste fundatie baza casei se fixeaza cu tepuse de lemn, iar balotii pot fi fixati tot cu structura de lemn sau metal si imbinarile pot fi facute cu sarma.

pereti din baloti de paie
pereti din baloti de paie

Desi pare incredibil, o casa poate avea pana la 4m inaltime si o suprafata de 100 de metri. pretul o sa mai creasca cu cateva sute de euro, dar este mult mai convenabil decat sa dai sute de euro pe metru patrat ca in cazul altor imobile.

Nu te gandi ca o sa ai pereti de paie la interior sau exterior. Totul se tencuieste, se da cu var, se poate pune rigips si totul este exact ca intro casa normala atat la interior cat si afara, la exterior. Singura diferenta vizibila sunt peretii putin mai grosi pentru ca unii baloti au latimea de 50cm. Dar nu cred ca te incurca acest lucru avand in vedere ca vara te protejeaza de cald si iarna de frig.

Finisarea peretilor la exterior se poate face cu lut sau tencuiala pe baza de ciment ca in poza de mai jos. Se recomanda lutul (sau argila) pentru ca cimentul poate condensa la interior.

finisare pereti exteriori casa din paie
finisare pereti exteriori casa din paie

Balotii de paie sunt rezultatul treieratului graului sau al secarei. Paiele se compacteaza cu prese hidraulice in baloti si sunt legati cu sarma sau nailon. Un balot poate avea, de exemplu, 90x43x35 cm si poate cantari 20 – 25 kg.

Era sa uit sa iti spun ca o casa din paie poate avea si mansarda. Nu e ca si cum nu ar rezista, sunt calcule facute.

Casa din paie pret

Hai sa dam cartile pe fata. Da, chiar costa 1000 de euro dar in anumite conditii. Vorbim de o casa de 75m patrati dar fara manopera. Poate fi construita in regie proprie in probabil o luna, in functie de muncitori.

O casa ridicata de mesteri poate dura 2 saptamani si costa 2500 de euro. Chiar daca este dublu fata de pretul din titlu, e mult mai ieftina decat o casa din caramida sau beton de 50 – 100.000 de euro.

Ce este inclus in acest pret de 1.000 de euro ? pai la banii astia doar casa. Daca adaugi instaltiile (electrice, sanitare) pretul mai creste. La fel si in cazul finisajelor. Nu le-am inclus pentru ca pretentiile difera si pot influenta mai mult sau mai putin pretul.

Vreau sa-mi construiesc o casa din paie, la cine apelez ?

Cum spuneam in articolul despre case ecologice poti apela la unul din constructorii de mai jos, iar in plus pentru consultanta, ajutor cu proiectul si alte nelamuriri puteti pune intrebari pe prispa sau Ordinul Arhitectilor.

Cateva firme care pe care le puteti contacta pentru constructie si consultanta de case ecologice:

Case paie poze 

case paie pereti
case paie pereti
case paie romania
case paie romania
case din baloti de paie
case din baloti de paie

 

Citeste si alte articole:

 

Da-i share sa vada si prietenii tai !