Case istorice

Casele istorice sunt cladiri care au rezistat vremii (la razboaie, demolari, incendii,etc.) si au diferite utilizari in prezent. Aceasta este definitia. La romani, o definitie neoficiala poatei fi: o casa istorica inseamna o casa “antica” sau “veche” uitata, nelocuita, cu geamuri sparte care asteapta sa se degradeze suficient de mult incat sa poata fi demolata.

Fiecare tinut a fost influentat de un curent arhitectural principal, care cu timpul a primit influente mai mari sau mai mici, de la alte stiluri arhitecturale contemporane sau ulterioare. Municipalitatile incearca sa mentina (la noi nu) aceste cladiri simbolice. In Romania multe case istorice au fost lasate in paragina de autoritati din diverse motive.

Artmark Historical Estate ofera acces la proprietatile istorice si artistice de mici si mari dimensiuni (de la vile pana la conace, palate, cetati, etc.), unele dintre ele adevarate bijuterii arhitecturale romanesti.

Historic Houses este un website unde gasiti proprietati din Marea Britanie.

Cladiri istorice din Romania

Sunt destul de multe cladiri, unele in stare buna. Daca esti strain sa stii ca la noi statul nu face prea multe, in general. Nu prea se oboseste nici cu inventariatu. Asociatia prietenii a facut o lista cu aproape 20.000 de monumente istorice. Toate monumentele istorice din grupele A si B … mai multe detalii pe Monumente Romania.

 

Cazinoul din Constanta  – Perla Marii Negre

Nu fac un apel catre autoritati, mai bine vorbesc cu pisica. Fac un apel catre cei care doneaza pentru Notre Dame sa dea macar 5% si pentru Notre Cazino din Constanta. Un articol cu mai multe detalii despre starea jalnica in care se afla Cazinoul din Constanta aici.

Putini stiu ca multe din familiile regale de elita frecventau Cazinoul din Constanta in loc de Riviera Franceza. Expertii in arta spun ca este cea mai frumoase cladire in stil Art Nouveau din Romania si una din cele mai frumoase din Europa. 

In 2010 Uniunea Europeana a alocat 10 milioane de euro pentru restaurare dar guvernele noastre nu sunt interesare de asa ceva. Sunt mii de turisti care vor sa viziteze si cu timpul ar produce profituri frumoase pentru buget. Se pot tine numeroase evenimente sau pur si simplu se poate amenaja un restaurant.

Ce ziceti, merita ?

Link 1 – Cazinoul din constanta la interior

Link 2 – Povestea Cazinoului din Constanta in 5 minute

 

Case istorice in Bucuresti

In capitala gasim un patrimoniu istoric valoros, dar, cum spuneam, neapreciat. Case si cladiri vechi sunt lasate in paragina sau daramate, unele pentru a fi construite cladiri noi sau, probabil, din nepasare. Multe case cu valoare istorica si arhitecturala, nu numai din Bucuresti, figureaza pe lista monumentelor istorice.

Sa vedem o parte din ele:

Casa Melik este cea mai veche cladire locuibila din Bucuresti. Are peste 250 de ani si a apartinut unui boier spatar despre care nu mai stie nici macar cum se numea.

Casa Melik din Bucuresti
Casa Melik din Bucuresti

Biserica Sfantul Bartolomeu

Dateaza de la 1223 dupa surse istorice. Este obiectiv turistic si poate fi vizitata. Este inprejmuita de un zid de aparare care a rezistac atacurilor otomate din 1421. Nici atacurile ostasilor lui Vlad Tepes din 1458 nu au reusit sa distruga biserica si nici marele incendiu din 1689 nu i-a afectat structura. Ne mandrim cu aceasta biserica si speram sa reziste multi ani si de acum inainte.

Biserica Sfantul Bartolomeu
Biserica Sfantul Bartolomeu

Mai multe cladiri istorice din orase romanesti gasiti aici.

Casa Nanu Muscel

Vom merge la Ministerul Culturii să vedem ce statut are, dacă putem să o demolăm, pentru a construi un corp nou prin care să închidem semicercul acesta”, a declarat Pavel Năstase, rector ASE.

Casa Nanu Muscel - Romana 7
Casa Nanu Muscel – Romana 7

Urmeaza o casa in stil eclectic pe strada Dimitrei Onciu umbrita de o reclama.

Casa din Dimitrie Onciu 31
Casa din Dimitrie Onciu 31

Casa de la numărul 35 de pe Constantin Coandă a fost locuința scriitorului Titus Popovici. Stil arhitectural eclectic-neoromanesc.

Casa Titu Popoviciu
Casa Titu Popoviciu

Obligatiile proprietarilor de case istorice

Toate cladirile istorice le gasiti pe site-ul ministerului culturii la lista monumente istorice sau la Institutul National al Patrimoniului.

Orice proprietar al unei asemenea locuinte are anumite obligatii legale fata de monumentul istoric, care tin de conservarea si consolidarea lui. Este important sa stiti clasificarea monumentelor si procedura de clasare, ce interentii puteti face asupra monumentelor si ce obligatii administrative aveti asupra lor. Mai multe detalii aici.

Monumente in paragina

Despre Baile Herculane imparatul Franz Joseph a spus, in 1852, ca e cea mai frumoasa statiune din Europa. Hotelul Traian a fost cel mai luxos din Europa. Sute de ani s-a vorbit despre aceasta statiune ca despre o perla rara a turismului balneoclimateric european. (astazi 90% din apa de tratament se varsa in garla)

Un colt de rai in care imparati si imparatese, scriitori renumiti si oameni politici importanti si alti oameni importanti veneau cu totii fascinati de miracolele apelor termale.

Istoria Bailor Herculane este una fantastica, dar aceasta ridica cel putin cateva intrebari retorice:

  • De ce au venit romanii de la Roma, vienezii de la Viena tocmai si altii tocmai la Herculane ? (tinei cont ca pe vremea aia nu erau avioane sau masini )
  • Daca are efecte benefice de ce nu este exploatat de stat ? Unde e turismul ?
  • Cine nu vrea reintegrarea lui in circuit ? Ce rol are Organizatia Mondiala a Sanatatii ?

Astazi hotelul considerat cel mai luxos din Europa este o ruina. 

La capitolul asta stam foarte bine. In aproape toata tara sunt cladiri care stau sa cada. La unele pretul de cumparare nu variaza foarte mult fata de cele intretinute desi arata ca poza de mai jos.

O solutie simpla ar fi:

a) Cladirile mici cum sunt casele sa le dea familiilor cu conditia sa le intretina (verificarea se poate face anual)

b) Cladirile mari firmelor care se dezvolta si aduc profit la buget, evident cu obligatiile legale fata de monumentele istorice.

Palatul arhitectului ceh Alfred Hugo Cernea, bijuteria din sudul Valcii. Unul din cei mai mari arhitecti care s-a stabilit in Romania. Palatul despre palat gasiti aici, acesta arata in halul urmator:

 

 

Palatul Cernea
Palatul Cernea

Mai multe informatii despre Istoria Romaniei si Istoria Romanilor in format video gasesti in reportajele tvr2 – 5 minute de istorie prezentate de prof dr Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie Bucuresti.

 

Concluzie

Nu guvernele sunt de vina. Oamenii sunt de vina. Daca o cladire este in paragina nu este vina ei, este vina comunitatii din care face parte. Asa cum Bucurestenii responsabili pentru cladirile lor, asa si constantenii trebuie sa faca ceva pentru a nu pierde perla a Marii Negre. De Baile Herculane nu mai spun nimic, tot orasul aproape este o ruina.

O parte din cladirile istorice sunt in stare buna, iar o parte se degradeaza. Oare cine si cand va lua masuri ?

Saraca tara bogata.

Avem multe resurse, chiar mai multe decat ne-ar trebui sa o ducem foarte bine TOTI, mai putin un lucru care este vital. Putem trai din turism, din agricultura si din industrie, din resursele subsolului si din alte domenii. DAR, daca nu avem acel lucru, traim in saracia din ziua de azi. Ca natie suntem ultimii in Europa desi avem potential de top, avem si creiere (ca sunt corupte este vina noastra). Acel lucru poate fi patriotismul, disciplina sau cum vrea fiecare sa ii spuna.

 

Citeste si alte articole:

 

Da-i share sa vada si prietenii tai !