Case ecologice

Casele ecologice sunt solutii ieftine si sustenabile de dezvoltare imobiliara care aduc beneficii imediate locuitorilor. Majoritatea caselor ecologice sunt construite din metal, lemn, lut, chirpici sau baloti de paie,  si au (de obicei) unu sau doua nivele si o arhitectura aparte.

Sunt cunoscute si sub denumirea de case naturale.

Casele ecologice se axeaza foarte mult pe utilitate. Sigur, si aspectul fizic este important, dar principalele scopuri al unei case ecologice sunt consumul cat mai mic (eventual deloc) si sa nu polueze.

Beneficii case ecologice:

  • durata mica de constructie
  • costuri mici de intretinere
  • consum de energie scazut
  • rezistenta ridicata la cutremure
  • izolatie termica eficienta
  • aer mult mai curat la interior

In primul rand aerul este foarte important. Desi ne face rau (in timp oxidam ca merele incet dar sigur) nu putem trai fara el. Casa ecologica este construita din materiale ecologice, au un grad redus de compsi chimici si reduc drastic degajarile toxice.

Sa facem un “exercitiu de imagine” si sa comparam aerul jegos de Bucuresti cu aerul de la marginea Bucurestiului, sau daca vreti cu cel de munte. Diferenta se vede in praf, noxe, stres si altele. Similar se intampla si in casele noastre, dar la o scara mai mica.

Materialele izolatoare termic au o eficienta ridicata. Daca facem o comparatie, un perete de lemn de 20cm izoleaza la fel de bine ca un perete de caramida gros de 1 metru. De aceea consumul de energie este mai scazut pentru o casa ecologica fata de o locuinta obisnuita.

Izolatia cu polistiren aditionala actioneaza ca o bariera reducand pierderea de caldura de la interior iarna si trecerea catre interior vara.

Multe case ecologice folosesc in paralel resurse de energie regenerabila: panouri solare, energie eoliana sau geotermica (vezi casa Buhnici, care a primit certificatul de “Casa pasiva premium”, prima din Romania si din estul Europei, respectiv a 9-a din lume)

Un alt aspect important este folosirea luminii naturale. Pentru eficientizarea consumului de energie casele ecologice se proiecteaza dupa soare la propriu, astfel incat sa lumina artificiala sa fie folosita cat mai putin, iar razele soarelui sa patrunda cat mai mult timp in casa. In urma unor calcule s-a constat o diferenta in medie de 13 grade diferenta de temperatura.

 

Case ecologice din paie

Casele ecologice din baloti de paie sunt case ecologice ieftine, accesibile. Dar mai nou se construiesc case din panouri de paie. Diferentele sunt si daca tinem cont de ele, cand tragem linie s-ar putea sa avem o surpriza placuta.

Comisarul european rasponsabil pentru mediu a declarat ca oricine vrea sa polueze mai putin natura stand intr-o casa luminoasa, calduroasa iarna si racoroasa vara, care sa il coste mai putin decat una intunecata, in care vara moare de cald si iarna dardaie de frig”.

Iata un exemplu de casa ecologica din baloti de paie in timpul constructiei.

case ecologice cu pereti din baloti de paie
case ecologice cu pereti din baloti de paie
casa ecologica de vanzare
casa ecologica de vanzare
case-ecologice tempini
case-ecologice tempini (interior)

 

Case ecologice din lemn

Casele din lemn prezinta un avantaj substantial: lemnul este un material natural, prietenos cu mediul, o resursa regenerabila. In plus costurile unei case ecologice din lemn sunt mai mici decat in cazul unei case clasice din zidarie.

Cel mai des sunt intalnite in zonele de munte.

Lemnul este un izolator de 15 ori mai bun decat betonul. Asta inseamna ca lemnul este un bun izolator termic (are un coeficient de conductivitate termica scazut)

 

casa ecologica din lemn moderna cu etaj
casa ecologica din lemn moderna cu etaj
casa ecologica din lemn
casa ecologica din lemn
proiect casa ecologica din lemn
proiect casa ecologica din lemn

Case ecologice vs case verzi vs case pasive

Cele 3 domenii se intersecteaza si cand construim o casa vrem ca aceasta sa faca parte din toate.

Casele ecologice prin modul de construire si materialele folosite scad impactul asupra mediului si asigura un consum redus de energie.

Casele verzi pun accent pe resurse. Consumul scazut de energie si materialele rezistente fac ca asupra mediului sa fie un impact cat mai mic.

Casele pasive asigura o temperatura constanta la interior indiferent de valoarea variatiei temperaturii exterioare si au un consum minim de energie (noxe si reziduri putine).

Cum imi fac o casa ecologica ?

Cateva firme care pe care le puteti contacta pentru constructie si consultanta de case ecologice:

Case ecologice pret

Sunt multe criterii cand vine vobra de constructia unei case. Se tine cont de suprafata (cat de mare faci casa), materialele folosite, metoda de constructie, si altele, dar estimativ o casa ecologica dupa unele standarde poate avea costuri de 2-300 euro/mp la cheie (cu finisaje)

In funcție de cât de mult vă implicați, în funcție de pretențiile Dumneavoastră ca beneficiar, în funcție de finisajele exterioare și interioare, în funcție de sursa de materiale și nu în ultimul rând în funcție de participarea unei echipe întregi sau doar a unui asistent, prețul casei dumneavoastră (ecologice) poate varia între 130 euro/mp și 450 euro/mp. În preț am inclus materialele și prețul a minim unui asistent.

Vezi mai multe despre costurile unei case ecologice pe colibaverde.

Pretul exact il poti calcula numai in urma unei discutii cu cineva de la o firma, cum sunt cele prezentate mai sus.

Pentru mai multe detalii despre cat costa exact fiecare material puteti intra pe linkul de mai jos pentru a vedea desfasuratorul unei case de 7.000 de euro. Articolul este din 2016 asa ca ia in calcul si variatiile de pret.

Costurile unei case din baloti de paie

 

Concluzii

Casele ecologice sunt printre cele mai sanatoase. Cu siguranta sunt cele mai recomandate si cele mai verzi. Sunt ieftine si usor de construit.

Nu numai ca le recomand, dar am in plan sa-mi construiesc una in viitorul apropiat.

Ca dezavantaje putem spune ca in general au o viata mai scurta pentru ca nu sunt intretinute.

Bibliografie: foto, foto, foto, foto,

 

Citeste si alte articole

 

Da-i share sa vada si prietenii tai !