Casa Buhnici Proiect

Casa Buhnici este a 9-a casa pasiva premium din lume. In lume exista peste 4.000 de case pasive si numai 9 case pasive premium, iar una din ele este in Romania.

Despre Case pasive

Casele pasive indeplinesc cerinte relativ exigente in privinta consumului de energie. Ea are o eficienta energetica foarte ridicata, consumul de energie pentru incalzire fiind mai redus cu 75% fata de consumul unei case conventionale.

Sunt 3 tipuri de case pasive:

 1. Casa pasiva clasica – este casa pasiva traditionala.
 2. Casa pasiva Plus – care produce o parte din energia consumata
 3. Casa pasiva Premium – care produce mai multa energie decat are nevoie.

Avantajul principal al casei pasive este ca dupa 5-10 ani de la construire iti aduce profit. Singura investitie este in materialele cu performanta ridicata care costa cu 5% pana la 15%, in functie de marimea casei. Mai multe despre case pasive si certificari gasiti aici sau aici.

In Romania ca sa construiesti o casa pasiva trebuie sa urmaresti standardul PH (pasive house) cu care arhitectul trebuie sa fie obisnuit.

Casa Buhnici cu panouri fotovoltaice
Casa Buhnici cu panouri fotovoltaice

Casa Buhnici Proiect

.. se afla la 20 de km de Bucuresti in comuna Corbeanca, satul Tamasi. Are 170mp utili, 3 bai, un living si doua dormitoare. A fost dimensionata pentru 3 persoane.

Unele dintre cerintele initiale ale lui Buhnici au fost:

 • casa smart (sa fie controlabila de la distanta si sa aibe ultimile inovatii)
 • eficienta energetica (costuri lunare zero)
 • materiale sustenabile si ecologice
 • confort (temperatura, iluminat, oxigen, umiditate optime)
 • automatizata (sistem de control, monitorizare si automatizare)

Proiectul a fost realizat si implementat de Marius Soflete, unul din putinii arhitecti specializati in case pasive din Romania. Pe 10 martie la Munchen i-a fost inmanat certificatul de casa pasiva premium de profesorul Wolfgang Feist, omul care in urma cu 25 de ani a construit prima casa pasiva si apoi a pus bazele institutului de case pasive.

Casa Buhnici interior
Casa Buhnici interior

In primul rand s-a urmarit reducerea consumului de energie.

“O astfel de casă are cel mai mic nivel de consum energetic posibil în raport cu tot ceea ce se poate construi astăzi în lume: consumul este de 15 kilowaţi/oră pe metru pătrat pe an pe suprafaţa utilă pentru încălzire şi răcire. Casa are 170 de metri pătraţi utili, ceea ce înseamnă că dacă încălzirea s-ar face, de exemplu, cu petrol s-ar folosi 250 de litri pe an, în timp ce pentru o casă normală am avea nevoie de 3.500 de litri”

Apoi eliminarea puntilor termice si etanseitarea la aer. Urmatorul criteriu a fost folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Si in final, orientarea ferestrelor dupa soare. Acest lucru, desi pare banal, poate aduce o diferenta termica de pana la 5 grade in casa si nu mai vorbim de lumina naturala.

Producerea de energie electrica se face cu ajutorul a 70 de panouri fotovoltaice care produc in jur de 18kw. Sistemul de incalzire in pardoseala este alimentat de o pompa de caldura sol-apa cu trei puturi de 90 metri adancime. Racirea se realizeaza prin pereti. Aerul cald intra in contact cu panourile radiante montate in pereti si cu ajutorul unor tevi parcurse de apa rece se echilibreaza temperatura in camera.

Casa Buhnici exterior
Casa Buhnici exterior spate

Automatizari:

 • rulourile se ridica si coboara in functie de lumina soarelui
 • oglinzile smart din bai se conecteaza cu telefonul pentru a reda muzica
 • accesul la intrare se face cu un cititor de amprente
 • mobila de bucatarie este dotata cu senzori care se lumineaza la atingere
 • televizorul este cunectat la lumini si se adapteaza la vizionarea unui film

Alte detalii:

 • incalzire in pardoseala de la Caleffi RDZ
 • rezervor de apa Aquapur cu sistem de reutilizare a apei de ploaie
 • hidrofor electronic
 • pompe electronice cu turatie variabila
 • ferestre inteligente la mansarda
 • robinet de apa inteligent conectat la internet
 • poarta automatizata comandata de pe internet
 • Structura din CLT (Cross-Laminated Timber) panouri lemn incleiat

Acestea sunt numai cateva din automatizari. Stilul arhitectural de design interior este unul minimalist. Pentru aplicatiile pe care le foloseste remote va recomand sa vedeti videoclipul pentru ca le descrie pe fiecare in parte.

Intre timp a venit si tesla model 3 si a montat un wallconnector pentru a putea incarca la capacitate maxima. (16A in 6 ore de la 0 la 100%. In urmatoarele luni urmeaza sa ajunga si un Nisan Leaf.

 

Casa Buhnici Pret

O casa pasiva clasica similara poate costa undeva la 600 euro/mp. Casa Buhnici a costat aproximativ 1500 euro/mp daca includem panourile fotovoltaice, automatizarile si instalatiile tehnologizate.

In total proiectul a costat 170.000 euro fara teren conform declaratiilor lui George. Terenul a costat 29 euro/mp in 2015. In total 46.400 euro. Desi matematica este putin “dezechilibrata” sa zicem, per total se estimeaza un pret de 300.000 euro.

 

Concluzie:

Mare atentie cand va cumparati locuinte pasive. Arhitectii avertizeaza ca multe din ansamblurile de locuinte nu au nici o legatura cu un proiect de casa pasiva si voi, beneficiarii veti simti pe pielea voastra discomfortul si facturile mai mari.

 

 

Vezi si alte articole:

Da-i share sa vada si prietenii tai !