Camera tehnica

Camera tehnica este locul unde se aduna echipamentele critice ale unei locuinte precum centrala termica, accesul la apa si gaze, centrale de monitorizare si control, automatizari, si altele.

 1. Amplasare camera tehnica
 2. Echipamentele din camera tehnica
 3. Construirea camerei tehnice
 4. Sisteme de siguranta si monitorizare
 5. Unde NU se monteaza centrala termica

Pentru ca este o camera unde este un zgomot permanent de la diverse echipamente care merg non-stop se recomanda izolare fonica in unele cazuri.

1. Amplasare camera tehnica

Desi nu ne place sa vedem camera tehnica cand intram in casa, accesul trebuie sa fie usor si eventual rapid. Din motive practice aceasta este amplasata la parter sau subsol in cazul in care tevile principale de apa/gaz vin prin pamant. Cat mai aproape de punctul de intrare al conductelor principale.

Din punct de vedere estetic camera tehnica se amplaseaza undeva in spatele casei, in lateral, si este cat mai discreta. Cum spuneam mai sus, unele echipamente ca hidroforul pot fi galagioase. Din acest motiv se recomanda proiectarea cat mai departe de dormitoare. Multi prefera sa le construiasca langa garaj pentru a evita izolarea fonica.

Accesul 

Accesul este important. Daca vrei sa folosesti aceasta camera strict pentru elementele critice poti folosi o usa exterioara. Astfel izolarea fata de restul case va fi mai buna.

In schimb daca vrei sa depozitezi si alte lucruri precum masina de spalat sau masa de calcat va trebui sa faci o usa interioara pentru a fi mai practic accesul. Nu vrei sa iesi cu rufele in ploaie sau prin zapada sa ajungi la masina de spalat.

Cei care au o casa mai mare si un spatiu generos pot face o camera tehnica cu acces dublu, atat din interior cat si din exterior.

centrala-termica

Ventilarea

Racirea si ventilarea camerei tehnice sunt importante. Cu cat sunt mai multe echipamente in camera tehnica cu atat temperatura va fi mai mare. Ventilarea este importanta pentru eliminarea substantelor toxice (eliminate de centrala), iar racirea previne defectarea echioamentelor si prelungeste viata acestora.

 

2. Echipamente din camera tehnica

Echipamentele din camera tehnica sunt stabilite in functie de necesitati. Intotdeauna cand faceti lista cu echipamentele din camera tehnica asigurati-va ca aveti liber cel putin 10% pentru echipamente neprevazute. Dupa finalizarea casei multi gasesc ca nu au suficient spatiu si incep sa depoziteze in camera tehnica diverse obiecte precum masina de spalat, masa de calcat si altele. Astfel camera tehnica are rol si de depozitare de multe ori.

Revenind la rolul ei de a “aduna” echipamentele critice, sa vedem care sunt acestea. In functie de destinatia casei, amplasare si preferinte, o camera tehnica poate contine:

 1. Centrala
 2. Boiler
 3. Centrale de detectie, incendiu
 4. dvr/nvr
 5. mini rack, switch, router
 6. hidrofor, pompa de apa
 7. generator
 8. vane, robineti principali

Cum ziceam in afara de echipamentele de mai sus camera tehnica mai este si camera de depozitare. In dansa mai gasim:

 • masina de spalat
 • masa de calcat
 • lada frigorifica
 • uscator
 • scule si unelte
 • si altele

 

3. Construirea camerei tehnice

Construirea camerei tehnice nu este un lucru dificil fata de restul casei, dar trebuie tinut cont de mai multe lucruri. Despre amplasare am vorbit mai sus. In plus mai trebuie sa ti cont de dimensiuni.

Primul lucru cand proiectezi o camera tehnica este sa faci o lista cu tot ce trebuie sa contina. Fiecarui lucru sau echipament trebuie sa ii atribui un spatiu in camera pentru manipulare, actionare, mentenanta sau reprarare. Nu poti inghesui hidroforul cu masina de spalat si centrala in acelasi colt. Sau nu poti pune dvr-ul si centrala de detectie langa teava de apa.

camera tehnica
camera tehnica

Daca ai nevoie de o chiuveta sau robineti pentru aditionali pentru automatizare udare gradina acestia pot sta in camera tehnica.

Sunt persoane care construiec camera spre nord pentru ca este mai putin soare, dar acest lucru nu este necesar daca este bine ventilata si temperatura este optima.

Dimensiunile camerei tehnice

Marimea camerei tehnice se stabileste impreuna cu arhitectul in functie de elementele cu care va fi populata. Dimensiunea minima poate fi de 9mp sau mai mare. La fel si geamul poate avea dimensiuni minime.

Daca ai centrala pe gaz si cu tiraj normal (cos de fum) atunci incaperea trebuie sa fie de cel putin 18 mc si o anumita suprafata vitrata(geam) care reiese din calcule. Deoarece centralele sunt echipamente sub presiune camera tehnica se supune unor prescriptii tehnice impuse de ISCIR si ANRE (in cazul centralelor pe gaz).

In cazul in care camera este prevazuta cu geam cu grosime mai mare de 4mm sau cu geam termopan se monteaza detectoare de gaze cu sensibilitate de minim 2% la metan cu actionare.

Nu inghesui totul in camera tehnica. Aceasta are rolul ei si daca o folosesti ca depozit o sa-ti ia spatiu din celelalta camere precum baia sau bucataria.

Recomandare

Daca nu ai experienta in proiectare apeleaza la un specialist. E mai ieftin sa construiesti corect de la inceput decat sa modifici ulterior. Sunt cazuri care nu au obtinut aprobarea pentru centrala pentru ca dimensiunea sau amplasarea ei nu este corespunzatoare.

Pune in camera tehnica strictul necesar si nu uita sa lasi un spatiu in plus pentru neprevazut.

4. Sisteme de siguranta si monitorizare

Camera tehnica poate contine si sisteme de securitate si control ale casei sau locuintei.

Tehnologia ne permite si putem monitoriza si actiona totul de la distanta. Astfel stim in orice moment ce se intampla acasa.

Pentru siguranta noastra este recomandat ca sistemul de ventilatie din camera tehnica sa fie separat. Cand nu functioneaza gazele toxice din camera pot patrunde prin ventilatie in casa.

camera tehnica cazan lemne
camera tehnica cazan lemne

Protejeaza sursele de curent de scurgeri. Daca ai tevi cu apa nu se recomanda montarea prizelor in partea de jos a camerei tehnice. Pentru a preveni un scurtcircuit se poate monta un senzor de umiditate. Cereti parerea proiectantului pentru inclinarea care asigura scurgerea optima.

La fel, pentru a preveni inceindiul se pot monta senzori de detectie. Acestia pot fi legati la centrala care poate comunica cu politia, pompierii sau sau cu voi.

Incalzirea camerei tehnice

In zilele de iarna, daca temperatura scade sub 0 grade, tevile pot ingheta. Tine cont ca si in camera tehnica trebuie mentinuta o temperatura de obicei intre 5 si 25 de grade.

Protectia la caderi de tensiune.

Fluctuatiile sau caderile de tensiune defecteaza sau scurteaza viata echipamentelor. Protectia de baza se poate face cu un ups ce se monteaza ca un filtru inainte de echipamente. Acesta are si o baterie care preia socul curentului sau mentine sistemele in stare de functionare pe termen scurt.

Daca doriti o sursa neintrerupta de energie puteti folosi un generator cu aclansare automata.

 

5. Unde NU se instaleaza centrala termica

 • in camere ce nu pot fi aerisite
 • in camere fara ferestre
 • in camere cu temperatura sub nivelul de inghet
 • in spatii cu uniditate ridicata
 • in dormitoare

Concluzie

 • tine cont de amplasare si dimensiuni
 • fa o lista cu echipamentele necesare
 • ventileaza si raceste camera separat
 • protejeaza sursele de apa de cele de curent
 • nu depozita substante inflamabile in camera tehnica
 • lucreaza numai cu profesionisti