Beciuri

Beciurile sunt folosite de oameni de sute de ani pentru pastrarea alimentelor cat mai mult. Marele avantaj al unui beci este ca are temperatura si umiditatea constanta.

Astazi exista curent electric si climatizare si acest lucru se poate face cu usurinta, dar chiar si cu ajutorul tehnologiei beciurile au avantajele lor pentru care sunt apreciate. Cateva avantaje sunt ca odata construite nu mai au costuri, nu se strica si nici nu raman fara curent. Cu o intretinere minima un beci poate dainui (poate exista, se poate mentine) sute de ani.

Cele mai populare beciuri, din punct de vedere arhitectural, care se construiesc astazi, sunt beciurile moderne si beciurile medievale. Beciurile medievale se caracterizeaza prin captuseala din piatra si tavanele arcuite. La aceasta se adauga elementele din lemn: suporturi, usi, rafturi.

Atentie ! Nu se recomanda construirea becuirilor, pivnitelor, pe sol nisipos. 

 

Beciul ca spatiu nou

Dupa cum spuneam, astazi putine beciuri mai au rolul initial de pastrare al alimentelor. Multe s-au transformat in spatiu rezidential. Un beci poate deveni loc de joaca, spatiu de depozitare, sala de cinema, birou sau toate daca ai destul spatiu pentru camere. De asemenea un beci poate fi folosit si ca garaj sau camera tehnica.

Daca vrei sa amenajezi un beci ca spatiu de locuit sau birou de lucru, este bine, atunci cand il construiesti, sa fie pozitionat spre est ca sa fie incalzit de soare. Pentru cei care vor un beci de depozitare la temperatura constanta le reconand o adancime de 4m si orientare catre nord pentru ca temperatura este ceva mai scazuta si mai constanta.

Beciul ca spatiu de depozitare

Accesul este important. Acesta poate fi facut din interiorul casei sau din exterior. Daca nu vrei sa treci cu toate lucrurile pe care le depozitezi prin casa, atunci intratea trebuie sa fie din exterior. Bineinteles ca se pot face doua sau mai multe intrati din care una sa fie in interior.

La fel este valabil si pentru accesul din interior. Daca vrei sa iei un borcan cu muraturi este de preferat sa ai acces din interior, fara sa trebuiasca sa te incalti sau iesi prin ploaie sau noroi.

Putine camare mai sunt asa pline ca cea de mai jos. Odata cu aparitia supermarketurilor si a frifiderului, in anul 1950, oamenii nu mai sunt obligati sa stie cum sa pastreze alimentele in mod natural in beci.

Pivnita pentru alimente
Pivnita pentru alimente

Informatii despre vinoteci

O vinoteca este un beci dedicat pentru vin. Ca sa construiesti o vinoteca beciul trebuie sa indeplineasca simultan cateva conditii. In primul rand sa fie impermeabila, protectia impotriva patrunderii apei este importanta.

Ventilatia este un asect foarte important nu doar pentru vinoteci, ci pentru orice beci.O vencilatie simpla se poate face prin amplasarea in tavan a unei tevi care permite patrunderea aerului proaspat si iesirea surplusului de umezeala. Cine vrea sa pastreze o temperatura si ventilatie in parametri foloseste climatizare speciala cu umiditate si temperaturi reglabile.

Vinotecile se captusesc cu piatra naturala pentru proprietatile de absobtie a umezelii. Peretele trebuie sa fie suficient de gros ca sa reziste presiunii pamantului si izolat sa reziste infiltratiei apei. Ia in calcul panza freatica si apa de dupa ploaie care se infiltreaza in pamant si pot pune presiune pe pereti.

Podeaua poate fi din beton, dar cine doreste o poate construi din pietris si nisip, iar stratul de deasupra sa fie din faianta sau piatra naturala pentru a absoarbe umezeala.

Instalatia electrica si iluminatul sunt la fel de importante.

infiltratii-apa-fundatie-beci-subsol-pereti
infiltratii apa fundatie beci subsol pereti

Certificarea Guinness Record pentru cea mai mare colectie de vinuri, cu peste 1,5 milioane de sticle, se afla in Moldova. Golden Colection, cum este numita, este depozitata la 80 de metri adancime la temperatura 12-14 grade si umiditate constanta 97-98% si controlata. Mii de sticle sunt adaugate la colectie in fiecare an.

Beciuri Cricova

Combinatul de vinuri Cricova se afla la 15 km de capitala moldovei Chisinau si este un complex subteran unic, cunoscut in intreaga lume pentru labirinturile sale complexe. Este asa de mare incat se merge cu masina prin tunelurile sale. Este al doilea beci ca marime din lume (dupa Milestii mici care se afla tot in Moldova) si are o lungime de 70 km. Strazile au nume simbolice ca Dionis, Feteasca, Cabernet-Sauvignon, etc. si semne rutiere pentru o navigare mai usoara.

In prezent la Cricova se produce vin spumant de calitate, vinuri de calitate superioara, vinuri de consum curent si suveniruri. Cea mai veche colectie, unica de acest gen, se numeste „Easter Jerusalem” si a fost produsa doar un singur lor in anul 1902.

Pentru constructia unei vinoteci puteti apela la crono-art (Moldova). Nu am lucrat cu ei, dar ei se lauda ca ar fi cei mai buni din zona. Ce-i drept, pozele lor “vorbesc” frumos despre ei. 

beciurile cricova
beciurile cricova
vinaria cricova
vinaria cricova

 

 

Beciuri in pamant

Marea majoritate a beciurilor in pamant se fac separat de constructia casei. Unele se fac ca o anexa, altele la o distanta anume. Ideal, dupa o statistica in randul proprietarilor, ar fi ca un beci sa aibe, in medie, 3 camere.

Prima camera este a doamnei, pentru alimente si cele necesare bucatelor. A doua camera este domnului, crama, vinoteca sau ce doreste el. Ultima camera este pentru depozitare. Ultimele 2 camere sunt discutabile. Unii nu sunt bautori si prefera sa faca a doua camera de depozitare si ultima garaj pentru masina. Fiecare isi alege destinatia camerelor dupa bunul plac.

Revenind la subiect, alegerea unui loc pentru un beci sau o pivnita in pamant poate avea unele avantaje daca terenul iti permite. Optiunea cea mai buna este pe un deal, astfel beciul va fi ferit de umezeala si nu are nevoie de impermeabilizare. Adancimea poate varia in functie de preferintele tale, dar e bine sa stii ca media este de 2.5 – 3 metri.

Constructia poate fi facuta oricand, dar se recomanda a fi facuta vara, pentru ca atunci panza freatica este la cel mai scazut nivel. Alege o perioada in care ploua mai putin ca sa nu-ti dea bataie de cap apa.

Inaltimea minima ar trebui sa fie de 2.5 metri ca sa nu dai cu capu de bec si latimea minim 3 metri. Cei care vor sa faca beciuri ieftine ar trebui sa inceapa sa-si sape groapa singuri. La fel pentru pregatirea cofrajelor sau a boltei. Cand esti tanar in putere poti face asta, dar daca nu ai experienta e mai usor sa platesti oameni profesionisti care fac asta de ani de zile.

Daca intrerupatoarele pentru iluminat pot fi montate la 1,5 metri, prizele se pun cat mai sus pentru protectia la scurt in caz de infiltratie. Daca esti in concediu si se infiltreaza apa, nu trebuie sa ajunga la circuitul electric. De aceea nu este gresit daca montezi priza in partea de sus a camerei (ca pentru AC).

Unde sunt alimente sunt si pofticiosi. Usa de la intrare nu trebuie sa aibe distanta de sol (cum lasa unii pentru aerisire) pe acolo pot intra de la insecte pana la soricei. Usa, fie din lemn sau metal, trebuie sa se inchida ferm.

beci din pamant pentru alimente
beci din pamant pentru alimente
buncar pentru alimente
buncar pentru alimente
beci langa casa
beci langa casa

 

Beciuri in piatra

Inainte de sa te apuci de construirea unui beci din piatra este bine sa te interesezi inainte despre ce tip de teren ai, ce materiale poti folosi si ce materiale vrei sa folosesti.

Se face confuzie intre doua tipuri de constructie diferite. Beciul de piatra naturala care se construieste numai in anumite zone pentru ca piatra naturala nu are protectie impermeabila. Este foarte rezistenta, dupa cum se poate vedea, un beci construit corespunzator tine zeci de ani, dar depinde de locul unde este amplasat.

Al doiea tip este beciul din beton placat cu piatra. Uneori piatra este naturala. Din cauza costurilor totale unii renunta la final sa foloseasca finisaje de calitate din cauza costurilor. Beciul din beton se poate construi aproape oriunde. Daca are rol si de fundatie a unei case nu se recomanda construirea pe sol nisipos. Dar daca vorbim doar de beci, materialele din ziua de astazi, atat de constructie cat si de izolatie, sunt destul de bune incat sa permita construirea unui astfel de spatiu aproape unde doresti.

 

Poze amenajare beciuri

beci medieval din lemn

beci medieval din lemn

beci din piatra
beci din piatra
beci din piatra cu rafturi
beci din piatra cu rafturi

idee de amenajare beci din piatra naturala

beci in piatra naturala
beci in piatra naturala
beci din piatra cu tavan arcuit
beci din piatra cu tavan arcuit
camera beci din piatra cu lemn
camera beci din piatra cu lemn
crama din piatra
crama din piatra
poze amenajare beciuri
poze amenajare beciuri
amenajare beciuri din lemn
amenajare beciuri din lemn
Idei de amenajare beci modern
Idei de amenajare beci modern
beci din piatra medieval
beci din piatra medieval

Firme care se ocupa de amenajarea beciurilor si lucrari in piatra in general:

 

beciuri ieftine, beciuri amenajate, beciuri frumoase, beciuri rustice, beciuri moderne

 

Citeste si alte articole:

 

Da-i share sa vada si prietenii tai !